Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gunilla Håkansson chefredaktör
Gunilla Håkansson chefredaktör

Det är klokt att träna utomhus med avstånd

Padelhallarna pekas ut som smittspridare men de är så klart inte de enda. Men det är lätt att invaggas i falsk trygghet när man umgås med vänner och glömma avståndet, skriver chefredaktören Gunilla Håkansson.

Padel som sport har ju växt enormt, inte minst under 2020. De som varit mest intresserade har ofta varit hyfsat penningstarka män som kan betala för sina speltider utan subventioner. Det kostar si så där 500:-/timmen att spela, men då är man nästan alltid fyra, så det är ju inga astronomiska siffror per man. Det gör att många satsat på att snabbt förvandla allehanda lokaler till padelhallar och eftersom ytan inte är så stor som till exempel tennisbanor kan man få in rätt många padelspelare på en mindre yta. Att det finansieras av spelarna själva är inte bara av godo. Det finns i stort sett ingen ungdomsverksamhet (de har inte råd att spela) och därmed knappt några elitsatsningar. Sverige, med alla sina padelhallar, har inga toppspelare i Europa. Vi måste kanske inte vara bäst på allt, men risken är att när hajpen går över så kommer padelhallarna eka tomma.

Fram till nu har många sett padel som ett helt coronasäkert sätt att hålla sig i form. Det är en grav missuppfattning.

En tillfällig stängning med statligt stöd vore det lämpligaste.

Coronasmittan ökade förra veckan med över 180 procent i Strömstad och padelhallen där har vid många tillfällen dykt upp i smittspårningen. Charlotte Ericson, läkare och verksamhetschef på Bohuslinden, tycker att läget är så allvarligt att hon kontaktat de ansvariga vid padelhallen, för att diskutera om de borde överväga en stängning av hallen en period tills smittläget ser bättre ut. Hallen har i skrivande stund stängt av vissa banor för att glesa ut avståndet och göra spelandet tryggare.

Padelhall – superspridarlokal? Bild: Privat
Padelhall – superspridarlokal? Bild: Privat

Nu är det ju ingen som påstår att padel är den enda orsaken den stora ökningen i Strömstad eller någon annanstans, men det finns en falsk trygghet i att man just är bara fyra personer, som ju är "godkänt" av Folkhälsomyndigheten. Spelarna känner sig trygga, men de spelar på en ganska liten yta inomhus och kanske duschar och byter om tillsammans med sin grupp, och kanske glömmer att man helst bara ska umgås med personer i det egna hushållet. Padelkompisarna känns som familj och ibland trycker spelarna till och med ihop sig för att ta en gemensam selife.

Om man jämför med gym är det vanligare att man tränar enskilt där. Då är det lättare att komma ihåg att vem som helst faktiskt kan bära på smittan.

Att sluta träna är ett dåligt alternativ, då riskerar många att drabbas av andra lika allvarliga sjukdomar som covid 19 på lite sikt. Depression, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes för att nämna några exempel. Att träna utomhus och med avstånd är det rimligaste nu. Risken är ju förstås att padelhallar och gym går omkull i väntan på bättre tider. En tillfällig stängning med statligt stöd vore det lämpligaste.