Michael Olsson och Elin Solvang
Michael Olsson och Elin Solvang

”Den stora proppen sitter inte här”

Detaljplaner är grundbulten för att göra framtida bostadsbyggnationer möjliga. Ett av miljö- och byggförvaltningens yttersta uppdrag är att utforma planerna

ANNONS
LocationStrömstad|

Miljö- och byggförvaltningen har uppdraget att utforma kommunens detaljplaner. Och listan kan göras lång över kategorier: vilande, pågående och antagna detaljplaner. I Strömstad finns ett partiöverskridande politiskt intresse av att få till fler små billiga hyresrätter. Då krävs detaljplaner. Men en inte allt för ovanlig missuppfattning är att detaljplanen styr framtida boendeformer.

– Detaljplaner kan inte styra om det ska vara en hyresrätt, bostadsrätt eller äganderätt. Detaljplaner kan ge en byggrätt för bostäder, säger Elin Solvang, plan- och byggchef i Strömstads kommun.

Det är alltid upp till byggherren. om man inte gör ett avtal mellan kommunen och den som köper marken: att till exempel en viss procentandel av bostäderna ska vara hyresrätter.

ANNONS

Däremot prioriteras detaljplaner avsedda för byggnationer av Strömstadsbyggen – som endast till­handahåller hyresrätter.

– Det finns ett antal exploatörer som söker startbesked. Då har vi en politisk prioriteringslista som talar om vilka planer vi ska jobba med. Kommunalt bostadsbyggande har varit högst prioriterat, men vi styr inte vilken bostadsform som ska rymmas inom en detaljplan, säger Michael Olsson, chef på miljö- och byggförvaltningen.

LÄS MER:De ska bygga 200 bostäder på Myrenområdet

Förvaltningen ser att man löpande har antagit detaljplaner. Nu senast nämner man Myren som ägs av privata exploatörer och som innebär 200 lägenheter, men hur många av dem som blir bostadsrätter respektive hyresrätter återstår att se. Och om nu Canning och Lilla Åseröd dessutom antas under detta eller nästa år ligger flera stora detaljplaner färdiga. När bygglov beviljats är områdena redo att bebyggas.

LÄS MER:Myrenplanen har vunnit laga kraft

– Ofta hör man att: ”ni måste ta fram detaljplaner”. Men man kan inte bo i en detaljplan. Det måste byggas också. Det är ett bekymmer, säger Michael Olsson.

– Den stora proppen sitter inte här, konstaterar Elin Solvang.

När kommunen får ny politisk ledning innebär det inte sällan nya prioriteringar av områden som ska arbetas fram och pågående planarbeten läggs vilande. En gas- och bromseffekt, menar båda två.

– Det innebär att det tar längre tid. Jag hoppas att vi får göra färdigt innan vi påbörjar nya eller tar upp vilande projekt. Det tror jag vore väldigt klokt, säger Michael Olsson.

ANNONS
ANNONS