Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Deltavariant får Norge att skjuta på lättnader

Norge skjuter på återöppnandet av samhället, meddelar statsminister Erna Solberg (H). De restriktionslättnader som fas 4 innebär kommer tidigast att införas i slutet av juli eller början av augusti.

Skälet är den så kallade deltavarianten av coronaviruset, som nu sprider sig i samhället. Det skriver TT.

– Vi vill se hur den (deltavarianten) påverkar situationen, sa Erna Solberg vid en direktsänd presskonferens på måndagen.

Hon la till att läget kommer att utvärderas om "någon vecka".

– Det finns en risk att deltavarianten kan orsaka en fjärde våg av infektion i den ovaccinerade delen av befolkningen, bland dem som bara fått en dos eller tillhör riskgrupper.

Regeringen utökar antalet personer som kan delta i offentliga evenemang med ett coronacertifikat, från 5 000 till 7 000 vid utomhusevenemang där åskådarna har fasta platser, skriver TT.

– Vi går mot mer normala tider men vi måste vara på vår vakt en lång tid framöver, sa Erna Solberg vid presskonferensen.

Norska regeringen planerar nu att erbjuda 16- och 17-åringar coronavaccin, efter att befolkningen över 18 år har fullvaccinerats.

Ett slutgiltigt beslut om detta kommer att fattas i september, uppger regeringen.

– Vi vill ha så mycket kunskap som möjligt om effekten och biverkningarna innan vi vaccinerar personer under 18 år i Norge, säger hälsominister Bent Høie (H).