Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Peter Ronelöv-Olsson, ordförande i Sveriges Fiskares Producentorganisation.

"De vill stoppa det svenska fisket"

Naturskyddsföreningen vill se ett totalförbud mot bottentrålning i Kosterhavet, Gullmarsfjorden och Bratten. Men Västkustfiskarna slår bakut.

I Naturskyddsföreningens nya rapport Fiska för framtiden slår föreningen fast att alla västkusträkor, all löjrom och det mesta av kräftorna och torsk från Östersjön är bottentrålade.
Bottentrålningen är miljöfarlig, river upp slammassor, skövlade havsbottnar och att ovanliga arter minskar, menar föreningen. Därför vill man se ett totalförbud mot bottentrålning i alla marint skyddade områden som Kosterhavets nationalpark, Gullmarsfjorden och Bratten, på samma sätt som i Öresund.
- Vi vill på nytt lyfta frågan och visa vilka förödande konsekvenser bottentrålningen har, säger Mårten Wallberg, vice ordförande i Naturskyddsföreningen.
Föreningen kom med en liknande rapport för sju år sedan. Därefter har det inte hänt så mycket konstaterar han.
- Ja, det har inte blivit bättre. Vi har fått en ny fiskepolitik i EU som inte ger några begränsningar. Och man har inrättat ett marint naturreservat vid Kosteröarna, där man tillåter man bottentrålning. Det är helt otroligt, säger Mårten Wallberg.
- Om du vill muddra i havet krävs det tillstånd för det klassas som miljöfarlig verksamhet. När du kör en bottentrål händer i princip samma sak, men där krävs det inga tillstånd, säger han.
Men vad som framför allt skulle påverka fisket är att konsumenterna väljer kravmärkt fisk och skaldjur, som visar att fångsten landats på ett miljövänligt sätt.
För några år sedan gick Världsnaturfonden ut och krävde rödlistning av den svenska nordhavsräkan.
En uppmaning konsumenterna i stort sett ignorerade.
Läget för nordhavsräkan i dag är tämligen gott, konstaterar man från Havs- och vattenmyndigheten.
- När det gäller räkbeståndet är det ingen fara. Det regleras på ett korrekt sätt. Det är ett faktum att trålningen påverkar bottnar, men då är frågan hur mycket vi ska acceptera och skydda, säger Ingemar Berglund, avdelningschef för fiskförvaltning på Havs- och vattenmyndigheten.
Sverige har haft långa förhandlingar med Danmark om ett gemensamt förslag till EU-kommissionen om att reglera de mest skyddsvärda områdena i Skagerrack. Naturskyddsföreningen vill gå längre.
- I dagsläget är det svårt att åstadkomma, de här områdena, som Bratten är öppna för andra länder också. Och vi kan inte ensidigt inskränka för svenska fiskare och ha fritt fram för alla andra, säger Ingemar Berglund.
Från Sveriges Fiskares Producentorganisation reagerar man starkt på förslaget.
- Jag trodde Naturskyddsföreningen var en seriös organisation, men de far ju med osanning. I Almedalen påstod man att alla bottnar i Västerhavet är trålade, det är inte sant. Det är inte tekniskt möjligt att göra det. Kanske trålas 30 procent av bottnarna, säger Peter Ronelöv-Olsson, ordförande i Sveriges Fiskares Producentorganisation.
- Vi trålar inte överallt. Vi harvar samma bottnar där vi alltid har varit på samma sätt som för 100 år sedan. Vi har jobbat mycket för stängda områden, förbättrade redskap och teknik för hållbart fiske. Svenska trålfisket är världsledande på selektivitet och skonsamhet mot bottnar och ändå ska vi ta skit från de här skojarna, säger han.
- Vad Naturskyddsföreningen föreslår är att vi ska stoppa det svenska fisket och importera från andra länder som är mindre miljömedvetna, men fiskar i samma vatten. En del av dem fiskar tre sjömil från svenska kusten, säger han.