Tonar ner. Driftschefen Geir Mjønes och strålskyddschefen Tord Walderhaug vid Instituttet for Energiteknikk (IFE) tar emot vid reaktorn i Halden. De tonar ner måndagens händelse.
Tonar ner. Driftschefen Geir Mjønes och strålskyddschefen Tord Walderhaug vid Instituttet for Energiteknikk (IFE) tar emot vid reaktorn i Halden. De tonar ner måndagens händelse.

De tonar ner utsläppet

Ett radioaktivt utsläpp skedde vid reaktorn i Halden i måndags. Ledningen tonar ner utsläppet.– Det var inga farliga mängder, säger Tord Walderhaug.

ANNONS
|

Det var i måndags, vid klockan 13.45, som ett mindre utsläpp av radioaktivt jod skedde i reaktorn i Halden. Först på tisdagen blev den statliga strålskyddsmyndigheten - Strålevernet - varse om händelsen, som då offentliggjordes. Utsläppet extern ska vara av liten omfattning, uppgav Strålevernet på tisdagen.

I receptionen till Haldenreaktorn tar driftschefen Geir Mjønes och strålskyddschefen Tord Walderhaug vid Instituttet for Energiteknikk (IFE) emot Strömstads Tidning på tisdagen.

De ser lugna och behärskade ut, även om reaktorhallen 100 meter längre in i berget samtidigt sanerades efter det radioaktiva utsläppet.

Orsaken till utsläppet var, enligt driftschefen, ett missöde när ett prov kärnbränsle skulle sättas över i en behållare.

ANNONS

– Det blir alltid lite utsläpp till luften inne i reaktorhallen när det görs. Nu fick vi ett oväntat stort utsläpp. Vi väntade ett dygn och ventilerade hallen för att radioaktiviteten skulle gå ner, men det gjorde den inte, säger Tord Walderhaug.

Vad har utsläppet fått för konsekvenser?

– De som var med om operationen inne i hallen fick små doser utöver det vanliga, men de nådde inte upp till de gränsvärden där det är fara för hälsan. Det har inte skett något externt utsläpp i någon farlig omfattning, säger Tord Walderhaug.

Finns det några risker för allmänheten?

– Inte alls. Vi har stoppat utsläppet, stängt reaktorhallen och sanerar den nu. Inget tränger nu ut utanför reaktorn. Det som har släppts ut vid det här tillfället är drygt fem procent av det vi totalt får lov till att släppa ut under ett år, säger Geir Mjønes.

Utsläppet består av en radioaktiv variant av vanligt jod. I stora mängder kan exponering för radioaktivt jod leda till cancer i sköldkörteln.

ANNONS

– Men sådana mängder är det inte tal om här, säger Geir Mjønes.

För bara några veckor sedan blev det känt att Haldenreaktorn skulle stängas ner under en tid samtidigt som flera av de anställda på reaktorn skulle förlora jobbet. Orsaken var sviktande ekonomi för forskningsorganisationen Institutt for Energiteknikk (IFE) som driver reaktorn.

Atle Valseth, forskningsdirektör vid IFE, menade då att säkerheten på reaktorn var av högsta prioritet och att den skulle kunna behållas även med den mindre personalstyrkan. Till Halden Arbeiderblad säger han på tisdagen att det inte finns något sammanhang mellan uppsägningarna och läckan.

Statens Strålevern ska nu öppna en utredning för att ta reda på hur utsläppen kunde ske.

Fakta: Reaktorn

Norge har ingen utbyggd kärnkraft, men man har två forskningsreaktorer som drivs av forskningsorganisationen Institutt for Energiteknikk (IFE). Den ena reaktorn ligger i Kjeller utanför Oslo, den andra i Halden vid Saugbrugsforeningen.

Haldenreaktorn används till forskning på materialteknik och kärnbränslesäkerhet. Där finns i dag 230 anställda. Tungvattenreaktorn togs i drift 1958 och är lokaliserad 100 meter in i ett bergrum. Energin går till Norske Skog som har en anläggning mittemot.

(Källa: IFE)

ANNONS