Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Simon Hansson och Robert Klouda jobbar för att sprida ett system för bokning och betalning av parkering online som ska leda till ett bättre resursutnyttjande.
Simon Hansson och Robert Klouda jobbar för att sprida ett system för bokning och betalning av parkering online som ska leda till ett bättre resursutnyttjande.

De öppnar marknaden för outnyttjade parkeringar

Varför ska folk behöva köra flera varv runt centrum i jakt på parkering? Här är företaget som raggar upp tomma platser och gör dem tillgängliga. Simon Hansson och Robert Klouda vill nu sprida systemet till fler städer.

Det handlar om förhandsbokning och företagaren Simon Hansson beskriver nästan en samhällsförändrande vision.

– Att styra trafikflödet är bättre för miljön eftersom folk vet vart de ska ställa sig innan de kommer. Men det kan också leda till att man slipper bygga nya parkeringshus, eftersom användningen av befintliga resurser optimeras.

Via Psidan.se kan alla som ska besöka Strömstad se vilka områden som är tillgängliga och boka en ruta. Reservationer gäller per dygn.

– Istället för en app valde vi att göra en mobilanpassad hemsida och det är frivilligt att registrera konto. säger Robert Klouda, före detta gästhamnschef.

De träffades när Simon Hansson gjorde ett system för bokning av hamnplatser, med gröna och röda lampor. Idén väcktes att gå ett steg vidare.

Boendeparkeringar, kundparkeringar och arbetsplatsparkeringar, som periodvis står outnyttjade, är exempel på ytor som företaget är ute efter. Ägarna bestämmer själva när deras platser ska ligga ute på marknaden. Genom skyltar med gröna och röda lampor möjliggörs spontanbesök. Bokning och betalning sker online så man behöver inte investera i parkeringsautomat.

– Det viktiga nu är att få allt att fungera så bra som möjligt i Strömstad men planen är också att expandera, säger Simon Hansson.

– Vi skulle gärna se att man testar detta i någon annan kommun också redan 2019, säger Robert Klouda.