"Tiden blir allt knappare", varnar EU:s chefsförhandlare om brexit, Michel Barnier, under ett tal i Rom.
"Tiden blir allt knappare", varnar EU:s chefsförhandlare om brexit, Michel Barnier, under ett tal i Rom.

Datum när britterna lämnar EU skrivs in i lag

Storbritannien ska lämna EU den 29 mars 2019 klockan 23.00. Tidpunkten ska skrivas in i brittisk lag. Parlamentet har gjort den här ändringen för att undanröja alla tvivel om vad utträdesdagen innebär, säger brexitministern David Davis.

ANNONS
|

Lagstiftning ska vara botemedlet mot vad många britter befarar blir utdragna och långsamma förhandlingar om när Storbritannien lämnar den Europeiska unionen, enligt den brittiska regeringen.

Tidpunkten den 29 mars 2019 klockan 23.00, brittisk tid, ska skrivas in i det lagförslag som nu tröskas genom parlamentet.

Datumet har tidigare satts utifrån att en klocka på två år började räkna ned från den 29 mars 2017, men detta har aldrig varit något lagstadgat.

"Tiden blir knappare"

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier lät som ett eko av sig själv när han talade i Rom på torsdagen, inför veckans kortkorta förhandlingsrunda med Storbritannien.

- Tiden blir allt knappare. EU:s toppmöte i oktober ville hålla uppe takten i samtalen och jag arbetar i den andan. Men vi närmar oss en tid då klarhet behövs, sade Barnier.

ANNONS

Vid oktobertoppmötet kunde EU:s stats- och regeringschefer inte konstatera att "tillräckliga framsteg" hittills nåtts i förhandlingarna för att man ska kunna inleda diskussioner även om framtida handelsrelation och övergångsregler.

Dröjer till i vår?

I stället uttalades hopp om ett sådant besked vid nästkommande toppmöte i december – något som dock allt fler verkar pessimistiska om.

- Vi är lite oroade över vad vi ser i Storbritannien för tillfället. Vi vill ha en stark förhandlingspartner. Men frågan är om de har den styrkan? Och kommer det att kunna röra sig i tid i slutet av november eller första veckan av december? uttalar sig en EU-diplomat anonymt till nyhetsbyrån AFP.

De "tillräckliga framstegen" krävs i förhandlingarna om den ekonomiska uppgörelsen, om gränsläget på Irland och om rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien och vice versa. Den sista punkten är det område där parterna nått längst – även om framstegen hittills fortfarande bedöms som helt otillräckliga av exempelvis EU-parlamentet.

Risken är uppenbar att EU-ledarna inte kommer att kunna ge klartecken för nästa förhandlingsfas förrän vid kommande toppmöten i februari eller mars.

ANNONS

Inspel från USA

En extra fnurr på tråden kommer dessutom sedan USA:s handelsminister Wilbur Ross på besök i London i måndags manat Storbritannien att göra en brexituppgörelse som tar hänsyn till USA:s ekonomiska intressen och kallat EU för "starkt protektionistiskt".

Betyder det att Storbritannien nu tänker lämna den "europeiska modellen", undrar nu Michel Barnier.

- Deras svar är viktigt, för det anger riktningen för diskussionerna om vårt framtida partnerskap, sade EU:s chefsförhandlare på torsdagen.

Bryssel, TT:s korrespondent
Fakta: Förhandlingarna om brexit

Sedan Storbritanniens den 29 mars i år formellt meddelat att man vill lämna EU i enlighet med Lissabonfördragets artikel 50 så har fem förhandlingsrundor hållits med EU om hur utträdet ska gå till.

Inledningsvis behöver parterna komma överens om den så kallade skilsmässodelen – bland annat om hur Storbritannien ska ersätta EU för framtida åtaganden som gjorts före utträdet samt vilka villkor som framöver ska gälla för de EU-medborgare som redan bor i Storbritannien och vice versa.

Förhandlingsrunda sex hålls nu i ett kortare format än tidigare. På schemat står på torsdagen endast tekniska arbetsgruppsmöten och möten för koordinatorerna (de biträdande förhandlingsledarna), medan fredagens schema består av ett möte mellan förhandlingscheferna och en presskonferens.

ANNONS