Danmark tvingas backa – återinför coronapass

Danmark kommer på nytt klassa covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom, samtidigt som regeringen vill återinföra coronapass. Detta då smittspridningen av covid-19 börjat öka kraftigt i landet.

ANNONS
|

I september tog Danmark bort sina covid-19-restriktioner. Nu tvingas man backa, då smittspridningen ökat den senaste tiden.

På en presskonferens på måndagskvällen meddelade statsminister Mette Frederiksen att man åter kommer klassa covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom, och att regeringen vill återinföra coronapass i samhället.

Presskonferensen följde på att hälso- och sjukvårdsministern Magnus Heunicke haft ett möte med partierna i folketinget tidigare under dagen.

LÄS MER:Strök alla restriktioner – nu skenar smittan

Frederiksen: ”Kan inte låta smittan skena”

Regeringen kommer att lägga fram förslagen till folketingets epidemiutskott under tisdagen, och Mette Frederiksen menar att de bör användas på exempelvis nattklubbar och restauranger.

– Vi kan inte låta smittan skena i Danmark, säger Mette Frederiksen.

ANNONS

Fler covid-19-patienter på sjukhus

Hon uppmanar fler att vaccinera sig, och att de som rekommenderas en tredje dos tar den.

– Jag tycker att det är lätt att leva med coronapasset. Det ger en trygghet när man går på biograf eller en konsert om man vet att de andra är vaccinerade eller har testat negativt.

Smittspridningen av covid-19 har ökat trycket på den danska sjukvården allt mer, och det är nu på den högsta nivån sedan den 15 februari. På måndagsmorgonen vårdades 303 covid-19-patienter på danska sjukhus, varav 36 på intensivvårdsavdelning.

ANNONS