Oscar Properties pågående bostadsprojekt "79&Park" på Gärdet i Stockholm. Sent i går meddelade bolaget att vinsten för helåret kommer att bli 20 procent lägre än man tidigare räknat med.
Oscar Properties pågående bostadsprojekt "79&Park" på Gärdet i Stockholm. Sent i går meddelade bolaget att vinsten för helåret kommer att bli 20 procent lägre än man tidigare räknat med.

Dämpad marknad för lyxiga lägenheter

Oscar Properties, som bygger lyxbostäder, sänker sin vinstprognos och stoppar vissa projekt. Det är den senaste i raden av signaler på en inbromsande bostadsmarknad.

ANNONS

Den börsnoterade fastighetsutvecklaren Oscar Properties aktie störtdök efter bolagets vinstvarning. Vid 23-tiden på måndagen meddelade bolaget att man skriver ner sin prognos för helåret med 20 procent. Rörelseresultatet före värdeförändringar i förvaltningsfastigheter väntas nu bli minst 400 miljoner kronor i stället för minst 500 miljoner kronor.

Försämrade marknadsutsikter gör att bolaget väljer att inte starta vissa av sina projekt, enligt ett pressmeddelande.

- Mig säger det att Oscar Properties verkar på en marknad som är väldigt "high end". Det handlar om de tuffast prissatta produkterna som kanske också är de mest känsliga, säger Albin Sandberg, bygg- och fastighetsanalytiker på Handelsbanken.

ANNONS

Samtidigt har det kommit fler signaler under den senaste tiden på att bostadsmarknaden har börjat lämna de mest extrema nivåerna. Försäljningsgraden i nyproduktionen är fortfarande hög men sjunker.

- Redan i andra kvartalet såg man att försäljningsgraden var lite lägre än historiskt, säger Hjalmar Ahlberg analytiker med inriktning på byggbolag på Kepler Chevreux.

Oro på marknaden

Enligt honom har försäljningsgraden, mätt som andelen sålda lägenheter under produktion, sjunkit från tidigare 80–90 procent till 70–75 procent.

Tecknen på en lugnare bostadsmarknad är tydliga. Siffror från exempelvis Svensk mäklarstatistik visar att bostadsprisutvecklingen har bromsat in. Utbudet av nyproduktion har också växt och köparna har mer att välja på.

I september fanns det fler begagnade bostadsrätter än nyproducerade till salu, visar en genomgång som SBAB och Booli gjort.

Förra månaden fanns det 21828 bostadsrätter till salu i hela landet från det befintliga beståndet, och 15622 nyproducerade. Försäljningsprocesserna tar längre tid.

- När köparna märker att man kan ligga lågt finns ingen anledning att agera snabbt, säger Albin Sandberg.

ANNONS

Mättad marknad

Mats Wilhelmsson, professor vid avdelningen för bygg- och fastighetsekonomi på KTH, ser två tendenser som Oscar Properties vinstvarning är ett symptom på.

- Vi har väldigt många fastighetsutvecklare som är inne i lyxsegmentet och konkurrensen där är väldigt stor. Där finns inte tillräckligt hög efterfrågan längre, säger han.

Det andra är att förväntansbilden har förändrats. Förväntningar på att räntan kommer att ticka uppåt och att Finansinspektionen kan införa hårdare reglering som påverkar bostadsköpare påverkar bilden, precis som rapporteringen i media om tendenserna.

Samtidigt konstaterar Mats Wilhelmsson att det fortfarande råder bostadsbrist och att priserna är kvar på en hög nivå.

- Det är inget externt eller makroekonomiskt som hänt som gör att vi tror att det kommer att sticka iväg väldigt mycket neråt. Det har gått lite för snabbt uppåt och nu börjar man ifrågasätta priserna, säger Mats Wilhelmsson.

ANNONS
TT
Fakta: Prisförändring för bostadsrätter i september

Förändring i procent.

Källa: Svensk mäklarstatistik

ANNONS