Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
VILL SE FÖRÄNDRING. Fackförbundet Kommunal väntar på en bedömning av de anställdas villkor på hemtjänsten i Strömstad.

Dåliga arbetsvillkor inom hemtjänsten

På grund av dåliga arbetsvillkor mår medarbetarna på hemtjänsten i Strömstad dåligt, menar fackförbundet Kommunal i en anmälan till Arbetsmiljöverket. Kommunal vill nu att Arbetsmiljöverket gör en bedömning av situationen.

Hemtjänstens medarbetare har under en länge tid informerat Kommunal om missnöjet runt arbetsvillkoren men det är först nu som en anmälan görs. Missnöjet handlar främst om att medarbetarna inte upplever de inplanerade transporttiderna som tillräckliga.

– Nu har vi begärt att Arbetsmiljöverket ska se över transporttiderna, de räcker inte till och skapar press och stress för medarbetarna, säger Eva Olsson, arbetsmiljösamordnare på Kommunal.

Hon menar att medarbetarna inte får tid till pauser och att de ofta arbetar övertid.

– Det är en felplanering från kommunens sida, de tar längre tid att köra mellan platserna än vad kommunen räknar med, säger hon.

Eva Olsson menar att medarbetarna under en längre tid har upplevt problem med transporttiderna och att de väntat länge på att se en förbättring. Innan anmälan gjordes skickade Kommunal ut en begäran om åtgärd till Strömstads kommun

– Kommunen svarade på anmälan och ville inte göra någon förändring. De menade att allt stod rätt till, säger Eva Olsson

Efter kommunens svar bestämde sig Kommunal för att gå vidare med ärendet till Arbetsmiljöverket. Eva Olsson menar att ärendet kommer att ses över först i slutet av sommaren.

– Jag har svårt att se att man inte ska hinna med raster, vi strävar efter en balans mellan personalens tid hos brukare och behov av tid för andra arbetsuppgifter, säger Lotta Wall, verksamhetschef för vård och omsorg i Strömstad

Lotta Wall menar att det är beklagligt att personalen upplever arbetsmiljön som dålig och att det är bra att förhållandena ses över.

– Jag välkomnar att Arbetsmiljöverket belyser ärendet, så att både arbetsgivare och arbetstagare får vägledning i hur vi går vidare.