VILL SE FÖRÄNDRING. Fackförbundet Kommunal väntar på en bedömning av de anställdas villkor på hemtjänsten i Strömstad.
VILL SE FÖRÄNDRING. Fackförbundet Kommunal väntar på en bedömning av de anställdas villkor på hemtjänsten i Strömstad.

Dåliga arbetsvillkor inom hemtjänsten

På grund av dåliga arbetsvillkor mår medarbetarna på hemtjänsten i Strömstad dåligt, menar fackförbundet Kommunal i en anmälan till Arbetsmiljöverket. Kommunal vill nu att Arbetsmiljöverket gör en bedömning av situationen.

ANNONS
|

Hemtjänstens medarbetare har under en länge tid informerat Kommunal om missnöjet runt arbetsvillkoren men det är först nu som en anmälan görs. Missnöjet handlar främst om att medarbetarna inte upplever de inplanerade transporttiderna som tillräckliga.

– Nu har vi begärt att Arbetsmiljöverket ska se över transporttiderna, de räcker inte till och skapar press och stress för medarbetarna, säger Eva Olsson, arbetsmiljösamordnare på Kommunal.

Hon menar att medarbetarna inte får tid till pauser och att de ofta arbetar övertid.

– Det är en felplanering från kommunens sida, de tar längre tid att köra mellan platserna än vad kommunen räknar med, säger hon.

ANNONS

Eva Olsson menar att medarbetarna under en längre tid har upplevt problem med transporttiderna och att de väntat länge på att se en förbättring. Innan anmälan gjordes skickade Kommunal ut en begäran om åtgärd till Strömstads kommun

– Kommunen svarade på anmälan och ville inte göra någon förändring. De menade att allt stod rätt till, säger Eva Olsson

Efter kommunens svar bestämde sig Kommunal för att gå vidare med ärendet till Arbetsmiljöverket. Eva Olsson menar att ärendet kommer att ses över först i slutet av sommaren.

– Jag har svårt att se att man inte ska hinna med raster, vi strävar efter en balans mellan personalens tid hos brukare och behov av tid för andra arbetsuppgifter, säger Lotta Wall, verksamhetschef för vård och omsorg i Strömstad

Lotta Wall menar att det är beklagligt att personalen upplever arbetsmiljön som dålig och att det är bra att förhållandena ses över.

– Jag välkomnar att Arbetsmiljöverket belyser ärendet, så att både arbetsgivare och arbetstagare får vägledning i hur vi går vidare.

Fakta om tvisten

Eva Olsson, arbetsmiljösamordnare på fackförbundet Kommunal har länge noterat missnöje bland hemtjänstens anställda. Den 5 juli skickade hon in en begäran om åtgärd till Strömstad kommun. Hon menar att de i ett skriftligt formulerat svar sa att de inte var beredda att förändra villkoren. Den 14 juli gick Kommunal vidare med ärendet till Arbetsmiljöverket. I slutet av sommaren ska en bedömning göras.

ANNONS