Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Coronaviruset kan ha funnits i Norge redan 2019

Coronaviruset kan ha funnits i Norge redan i slutet av 2019, enligt forskare vid Akershus universitetssjukhus. Det skriver TT.

Ett blodprov taget i december 2019 innehåller coronaviruset sars-cov-2, samma månad som viruset först konstaterades i Kina. Fyndet har hittats i ett blodprov från en gravid kvinna i Norge. Det är en månad innan det första smittofallet konstaterades i Europa.

– Fyndet förändrar historien om coronapandemin, säger projektledaren, professor Anne Eskild, till TT.

I Norge testas kvinnor systematiskt vid graviditeter som en del av mödravården, bland annat för att kartlägga förekomsten av smittsamma sjukdomar.

Antikroppar påvisades i 98 av de 6 520 proverna som forskarna analyserade.

– Det här var väldigt överraskande. Vi undersökte blodprover tillbaka till december för att vara helt säkra på att gå tillräckligt långt tillbaka. Vi hade inte väntat oss att hitta positivt utslag så tidigt, säger hon till TT.

Det första konstaterade fallet i Europa bekräftades den 27 januari 2020, och i Norge den 24 februari samma år. Den 31 januari fick Sverige sitt första bekräftade fall av covid-19.

Enligt en tidslinje som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Science i november 2021 tog viruset troligen steget över till människor någon gång i november 2019.