Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nordby shoppingcenter har tappat cirka 95 procent av sin omsättning ­sedan gränsen stängde. Bild: Hannah Palmhagen
Nordby shoppingcenter har tappat cirka 95 procent av sin omsättning ­sedan gränsen stängde. Bild: Hannah Palmhagen

Coronakrisen avslöjar gränshandelns omfattning

När Norge stängde gränsen stoppades mer eller mindre gränshandeln. Nu ställer den norska ”gränshandelsalliansen” regeringen mot väggen.

De delar av det norska närings­livet som kallar sig ”gränshandels­alliansen” är alltså inte för en ökad gränshandel – tvärtom menar de att den är skadlig för Norge. Under den period då gränsen varit stängd har försäljningen av varor som norrmännen normalt åker till Sverige för att handla formligen exploderat på norska sidan.

Till den norska webbtidningen E24 säger Petter Haas Bruback, ord­förande för NHO Mat og Drikke, att norska regeringen nu bör titta på de skatter och avgifter som styr norrmännen över gränsen för att köpa billiga varor.

– Vad ska till för att politikerna ska förstå hur skadligt detta är, om inte detta öppnar deras ögon?

Pengar och arbetstillfällen försvinner från Norge

”Gränshandelsalliansen” har formats av organisationerna NHO Service og Handel, Virke Handel, Norsk Nærings og Nytelsesmiddelarbeiderforbund samt NHO Mat og Drikke.

Tillsammans representerar de de största dagligvarukedjorna och livsmedelsföretagen i Norge.

De menar att den ökande gränshandeln de senaste åren gjort att pengar och arbetstillfällen försvunnit ur Norge. Nu hoppas de att den kraftiga försäljningsökningen på norska sidan gör att politikerna förstår att man måste införa åtgärder för att bromsa gränshandeln.

Ett exempel är att Vinmonopolet haft en 70-procentig ökning av försäljningen i Viken under maj månad. Norska bryggerier rapporterade samtidigt om ökad försäljning av läskedrycker med 36,9 procent och en 20-procentig ökning av ölförsäljningen, under samma period.

Norges största dagligvarukoncern, Norgesgruppen, kan visa på en tydlig ökning av omsättningen bland de norska butiker som ligger längs svenska gränsen.

Ser tydligt effekten av gränshandeln

Till tidningen E24 säger Magnu Thue (H), statssekreterare i Finansdepartementet i Norge:

– Jag tror det är viktigt och bra att vi, närmast genom ett naturligt experiment när gränsen är stängd, nu ser väldigt väl vad som blir effekten av gränshandeln på olika varor.

Han tillägger dock:

– Men jag tror först och främst att detta bekräftar siffror som vi redan är klara över. Det blir nog ingen revolution kring hur vi värderar gränshandeln utifrån detta.

Han menar att det är lite som tyder på att man politiskt kan driva igenom lägre skatter på till exempel alkohol och tobak – oavsett vilka partier som sitter i norska regeringen.

– Samtidigt är det naturligtvis öppet för justeringar, säger han och tar avgiften på läskedrycker, som nyligen sänktes, som exempel.