Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vid kajen. Color Line bröt mot det norska serveringstillståndet när de serverade alkohol till personer under 20 år.

Color Line bröt mot alkoholtillståndet

Norska alkoholkontrollanter upptäckte flera brott mot utskänkningstillståndet när de följde med på en Color Line-färja. Bland annat var det två underåriga som fick köpa sprit.

Gruppen med alkoholkontrollanter reste med Color Lines färja Color Viking från Sandefjord till Strömstad och tillbaka till Sandefjord en fredag i oktober. De jobbade på uppdrag av Fylkesmannen i Vestfold, motsvarigheten till länsstyrelsen, för att granska hur färjebolaget levde upp till reglerna för utskänkningstillståndet. Sandefjord Blad beskriver resan i en artikel.

Från Sandefjord till Strömstad var det cirka 300 passagerare med på färjan och gruppen kontrollerade serveringen i bufférestaurangen, men här avslöjade de inga brott mot reglerna. På vägen tillbaka från Strömstad satte de sig i baren, och det blev en blötare tur.

En ung man gick vinglande förbi baren och kräktes flera gånger strax efter att båten hade lämnat kajen i Strömstad. Efter att ha varit på toaletten i 10 minuter kom han ut igen. Då kunde han inte gå upprätt på egen hand.

Kontrollanterna satt i baren bredvid en grupp om 10 män mellan 18 och 45 år, varav alla drack starksprit. Bartendern frågade inte efter legitimation.

När kontrollanterna avslöjade vilka de var och frågade bartendern varför hon inte bad om legitimation, förklarade hon att det var 20-årsgräns för att sitta i baren och därför tyckte hon inte att hon behövde be dem legitimera sig. Då männen visade sina legitimationer visade det sig att en av dem bara var 18 år och en annan 19 år.

Medan kontrollanterna pratade med bartendern kom en berusad man fram till dem och blandade sig ilsket i samtalet. Men han lugnade sig när en vakt hotade att anmäla mannen till polisen.

I ett brev till Color Line efter händelsen skriver fylkesdirektören Per Arne Andreassen att färjebolaget kommer undan med en varning, men att rapporten ska följas upp.

"Om det förekommer ytterligare överträdelser kommer vi att överväga indragning av serveringstillståndet", skriver Andreassen i brevet till Color Line.