Lotta Lyrå, vd för Clas Ohlson, presenterar företagets delårsrapport i en av Clas Ohlsons butiker i Stockholm.
Lotta Lyrå, vd för Clas Ohlson, presenterar företagets delårsrapport i en av Clas Ohlsons butiker i Stockholm.

Clas Ohlson pressas av nya köpmönster

Förändrat konsumentbeteende pressar Clas Ohlson hårt. Nu väntar stora butiksförändringar och sannolikt finns det butiker som just nu går med förlust.

ANNONS
|

- Det finns alltid en spridning på butikslönsamhet. Det kan finnas sådana butiker, säger Lotta Lyrå, vd på Clas Ohlson.

Clas Ohlson-aktien straffades med ett fall på runt 14 procent efter rapporten där bolaget redovisat ett sämre rörelseresultat jämfört med förra året.

- Det har varit ett utmanande kvartal och den förändring i kundbeteende som tilltagit under året ser vi även det här kvartalet, säger Lyrå.

ANNONS

Svag försäljning

Enligt Lyrå har bolagets andra kvartal varit svagt försäljningsmässigt och bolaget har tvingats till "extra kommersiella åtgärder".

Och det förändrade kundbeteendet slår igenom i den dagliga verksamheten.

- För oss syns det väldigt tydligt i en tilltagande online-trafik och online-handel. Och samtidigt en svagare trafik till våra butiker. Totalen av det leder till att försäljningen inte når upp till våra egna önskningar, säger Lyrå.

Sedan tidigare hade det meddelats att försäljningen skulle nå 1999 miljoner kronor, en ökning med två procent.

Butiksbeståndet utökades samtidigt med fem butiker netto.

Företaget meddelar dock att man måste vidta nya åtgärder när det gäller butiksformat.

"Vad gäller butiksexpansionen på de nordiska marknaderna har vi beslutat att fokusera på att testa nya butiksformat i stället för att fortsätta öppna butiker i nuvarande form. Vi kommer också att se över och optimera våra butikslägen", skriver bolaget.

Bland annat har man bestäm att de två franchisebutikerna i Dubai nu kommer att stängas, detta i samband med att franchisesamarbetet med SYH Retail har avbrutits.

Fokus på julhandel

När det gäller händelser efter rapportperiodens slut skriver Clas Ohlson att försäljningen i november stannade på 889 miljoner kronor. Motsvarande siffra förra året var 908 miljoner kronor.

ANNONS

- Det andra kvartalet har handlat mycket om att säkra kommersiellt fokus här och nu. Vi har också fokuserat på att vara redo för julhandeln, säger Lotta Lyrå.

TT
Fakta: Clas Ohlsons delår i siffror

Clas Ohlsons andra kvartal 2017 (brutet räkenskapsår)

Försäljning: 1999 miljoner kronor.

Rörelseresultat: 125 miljoner kronor.

Vinst efter skatt: 96 miljoner kronor.

Källa: Clas Ohlson

ANNONS