Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Finansmarknaden tog dagens politiska besked med lugn. Arkivbild.

Chefekonom: Varningsklockor om politiskt läge

Beskedet om regeringsombildning från statsminister Stefan Löfven (S) togs emot med en gäspning på marknaderna. Men långsiktigt finns frågetecken.

- Eftersom Sverige har en stark ekonomi får just nu den är typen av politiska händelser marginella effekter på finansmarknaden, säger Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, till TT.

Enligt Bergqvist är det kombinationen av en stark ekonomi och ett brett politiskt stöd för de ekonomisk-politiska ramverken, som exempelvis det finanspolitiska ramverket och inflationsmålet, som gör att det nu finns ett immunförsvar mot politisk osäkerhet.

- Men det är en väldigt stridslysten statsminister vi har att göra med. Han är beredd att till nästan vilket pris som helst sitta kvar och regera fram till valet nästa år, säger Bergqvist.

Kan bli allvarligt i höst

Enligt Bergqvist är det nu sannolikt att det blir en misstroendeomröstning mot försvarsminister Peter Hultqvist (S). Men där bedömer bankekonomen, om Hultqvist fälls, att det inte kommer att fälla regeringen. Däremot påpekar Bergqvist att det inte ska glömmas bort att det finns ett hot om misstroendeomröstning som vilar över statsbudgeten som läggs fram den 20 september där oppositionen vill få bort skattehöjningar.

- Det kan bli aktuellt med fler misstroendeomröstningar under hösten, men om jag tolkar det politiska spelet rätt så verkar det som om regeringen där är beredd att kompromissa om budgeten. Om det blir så att oppositionen driver misstroendeomröstningen mot finansministern i höst, då får vi tillbaka ett allvarligt läge, säger Bergqvist.

Och samtidigt höjer han ett varningens finger.

- Det vi tar med oss nu är att Sverige har fått ett nytt politiskt landskap med större osäkerhet. Vi har haft två allvarliga hot om extraval de senaste åren. Som det ser ut i dag leder det här till ökad kortsiktighet i svensk inrikespolitik som kan få konsekvenser i ett längre perspektiv där man inte mäktar med att ta tag i de stora frågorna. Det är varningsklockor som ringer kring Sveriges politiska läge, säger Robert Bergqvist.

"Business as usual"

Stockholmsbörsen rörde sig marginellt efter beskedet. Vid lunchtid hade OMXS-index backat 0,1 procent. Kronan var marginellt förändrad jämfört med tidigare på morgonen.

- Det är inga rörelser någonstans. Marknaden har inte tagit någon notis om detta utan det är "business as usual", säger Jonas Olavi, allokeringschef på kapitalförvaltningsbolaget Alfred Berg.