Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Pontus Lundahl/TT
Bild: Pontus Lundahl/TT

Centerpartiet backar om fri hyressättning – vill omförhandla Januariavtalet

Centerpartiet backar nu från kravet om fri hyressättning för nyproducerade bostäder, punkten som fällde regeringen häromdagen. Det berättar centerledaren Annie Lööf nu för Dagens Nyheter. Partiet vill istället omförhandla Januariavtalet.
– Vi hoppas att Liberalerna nu kan komma tillbaks, säger C-ledaren till DN.

Det var i måndags som statsminister Stefan Löfven röstades bort efter en misstroendeförklaring i riksdagen. Detta efter att Vänsterpartiet vänt sig emot regeringen och januaripartiernas förslag om fri hyressättning i nyproduktion.

Oppositionspartierna hängde med i misstroendeförklaringen men egentligen inte i stöd för Vänsterpartiets ståndpunkt.

Hur en kommande regering ska utformas är ännu oklart. Stefan Löfven har ett par dagar på sig för att bestämma om han ska utlysa ett extra val eller om talmannen ska få försöka hitta ett regeringsunderlag bland riksdagens partier.

C backar om fri hyressättning

Nu öppnar Centerpartiet för att stryka kravet på fri hyressättning för nyproducerade bostäder i de kommande förhandlingarna.

– M, KD, SD och V stoppade i måndags förslaget om fri hyressättning i nyproduktion. Därför kan jag konstatera att förslaget saknar majoritet i riksdagen och finns därför inte längre på bordet, säger Annie Lööf till DN.

– Vi vill se en samverkan i den breda mitten av svensk politik och den bästa vägen för detta är att fortsätta Januariavtalet. Det finns oerhört många liberala reformer som vi vill genomföra under kommande året, fortsätter hon till tidningen.

I utbyte vill centerledaren se rejäla sänkningar av inkomstskatten för låg- och medelinkomsttagare samt sänkning av skatten för användning av Investeringssparkonto, ISK.

– Vi hoppas att Liberalerna nu kan komma tillbaks. Januariavtalet bygger på att vi fyra partier som står bakom det kan presentera en budget och genomföra liberal politik. Vi ser att en justering av Januariavtalet också kan innebära att vi satsar mer på rättsväsendet och integration, säger Annie Lööf till DN.

Positiv respons från S och V

Statsminister Stefan Löfven välkomnar onsdagens besked från Centerpartiet i en kommentar till DN.

– Jag välkomnar det besked som Annie Lööf nu ger. Det är konstruktivt och en väg framåt. Det är viktigt att fler partier nu agerar för landets bästa. Det är vi alltid beredda att göra, säger statsminister Stefan Löfven till tidningen.

Även från Vänsterpartiet välkomnas onsdagens besked. På Twitter skriver partiets ledare Nooshi Dadgostar att det är ett positivt besked för Sveriges hyresgäster.

”Centerpartiet har nu deklarerat att de är beredda att släppa kravet på marknadshyror i januariavtalet. Det är ett positivt besked för landets hyresgäster och alla tusentals människor har skrivit på namnlistor, delat flygblad och kampanjat på alla sätt som gått under rådande läge”, skriver hon och följer upp med ett till inlägg:

”Det är detta envetna arbete för rätten till bostäder som vanliga löntagare, barnfamiljer, ungdomar och pensionärer har råd med, som burit frukt. Det politiska läget är fortfarande svårt. Men jag är stolt över att ha varit delaktig i att Sveriges hyresgäster fått sin röst hörd.”

LÄS MER: Inget riksdagsparti längtar efter ett extra val