Karl af Geijerstam, ledarredaktör på Bohusläningen.
Karl af Geijerstam, ledarredaktör på Bohusläningen.

Bunkra inte i onödan - toalettpapper kommer att finnas

Bäst att låta butiker och matvaruproducenter arbeta på som vanligt.

ANNONS

Oron för coronaviruset breder ut sig. Denna helg gapade hyllorna tomma i matvarubutikerna. Framför allt är det toalettpapper som har tagit slut i butikerna. Själv möttes jag av att det var slut på vanligt vetemjöl i affären tidigare i veckan. Det var inte bara jag som hade tänkt att baka bröd i helgen. Men det fanns ekologiskt vetemjöl kvar (betydligt dyrare) och rågsikt. När jag kom hem såg jag att det redan fanns ett paket vetemjöl hemma.

Kanske är detta inte en ovanlig insikt. De flesta av oss har ganska fulla skafferier, frysar och kylar. Samtidigt kan man tänka "jag har inget att laga mat av".

ANNONS

Visst, man ska alltid ha ett lager av mat hemma. I Myndigheten för samhällskydd och beredskaps (SMB) broschyr Om krisen eller kriget kommer finns bra rekommendationer. Men det finns ingen anledning i nuläget att under några dagar bunkra på sig konsumtion av varor som kan räcka flera månader.

Produktionen av mat och andra varor fortgår som nämligen som vanligt. Och för er som är oroliga meddelar ägaren av Lilla Edets pappersbruk, Essity, att "man kan vara lugn i att vi har allting på plats för att fortsätta leverera till kunderna och handlarna precis så som vi gör i dag".

För trettio år sedan arbetade jag på somrarna inom den bohuslänska livsmedelsindustrin. På fredagen levererade vi flera ton till Torp köpcentrum. På måndag morgon kom nya beställningar. Omsättningen hos livsmedelsbutikerna är mycket stor. Varor levereras i jämn takt och det finns tillräckligt med varor – om vi inte köper på oss för mycket på kort tid. Och det finns all anledning att tro att många inte agerar så rationellt just nu.

De som har haft finansiella möjligheter (och det har långt ifrån alla) att bunkra stora mängder av varor har förråden fyllda, samtidigt som andra riskerar att bli utan varor som behövs. MSB och regeringen avråder från att ägna sig åt överdriven bunkring. Det bästa för matvaruindustrin är att den kan producera och leverera i lagom takt.

ANNONS

– Samhället kommer inte stanna upp och maten kommer inte ta slut, säger Maria Bergstrand, chef för operativ ledning, på MSB till SVT.

Ett annat sätt att förbereda sig på att är komma överens med vänner och grannar om att hjälpa varandra att handla varor om man blir sjuk. För det finns ingen som kan säga när just du kommer att bli sjuk. De flesta svenskar kommer faktiskt att vara friska även kommande vecka.

***

Avslutningsvis, en tweet från norska tullen:

ANNONS