Jakob Grinbaum, vice ordförande i SBAB och Fjärde AP-fonden. Arkivbild.
Jakob Grinbaum, vice ordförande i SBAB och Fjärde AP-fonden. Arkivbild.

Brottsmisstänkt lämnar styrelseuppdrag

Efter brottsmisstankarna lämnar finansmannen Jakob Grinbaum samtliga statliga uppdrag. Ansvarsfullt, tycker regeringen. Och SBAB:s styrelseordförande förstår att Grinbaum lämnar den statliga bankens styrelse.

ANNONS
|

- Nu lämnar han och det är bra med det, säger SBAB:s styrelseordförande Bo Magnusson.

TT: Är det lämpligt att han lämnar, vad tycker du?

- Det vill jag inte kommentera. Det är en svår situation, så är det. Att han väljer att lämna, jag förstår honom, säger Magnusson.

ANNONS

Han har pratat med Grinbaum men vill inte kommentera vad de pratat om.

"Jag är oskyldig"

Finansdepartementet bekräftar att Grinbaum själv har skickat in en begäran om att få lämna styrelseuppdragen. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) välkomnar Grinbaums beslut:

"Det är ansvarsfullt av Jakob Grinbaum att begära entledigande. Som ledamot i en statlig AP-fond så ingår det i uppdraget att stärka förtroendet för hela pensionssystemet, vilket försvåras vid misstanke om ekonomisk brottslighet", skriver Bolund i en skriftlig kommentar.

Dagens industri har läst brevet som har skickats till regeringskansliet.

"Jag är oskyldig till det som jag nu utreds för och är övertygad om att det kommer visa sig framöver, men för mig är det nu viktigast och mest angeläget att förtroendet för den statliga myndigheten Fjärde AP-fonden och de statliga bolagen SBAB och Jernhusen förblir orubbat", skriver Grinbaum i brevet.

Det var i går som det avslöjades att Grinbaum har suttit gripen som misstänkt för finansmarknadsbrott. Enligt åklagaren handlar det om grovt insiderbrott.

Vill ha mer information

Jakob Grinbaum är också styrelseordförande i det börsnoterade fastighetsbolaget Oscar Properties. Dess huvudägare Oscar Engelbert skrev efter det att anklagelserna blivit kända i en kort kommentar:

"Jakob har varit ordförande i bolaget sedan 2012 och jag har aldrig haft någon anledning att tvivla på hans omdöme", skriver Engelbert.

ANNONS

Företagets inställning har inte ändrats av att Grinbaum valt att lämna sina statliga styrelseuppdrag.

- Vi har inte för avsikt att göra någonting förrän vi har mer information, säger Malin Sparf Rydberg, kommunikationsansvarig på Oscar Properties.

TT
Fakta: Insiderbrott

Insiderinformation är uppgifter om någonting som inte är offentliggjort eller allmänt känt. Insiderinformation är tänkt att väsentligt påverka priset på en aktie eller något annat finansiellt instrument.

Den som har insiderinformation får inte för egen eller någon annans räkning köpa eller sälja de värdepapper som informationen rör. Den som har insiderinformation får inte heller ge råd till någon annan eller på något annat sätt orsaka att någon förvärvar eller avyttrar aktier eller andra finansiella instrument.

Påföljden för insiderbrott är fängelse i högst två år. Om brottet anses som grovt, döms för grovt insiderbrott till fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.

Källa: Ekobrottsmyndigheten

ANNONS