De omstridda, polymerbaserade fempundssedlarna. Arkivbild.
De omstridda, polymerbaserade fempundssedlarna. Arkivbild.

Brittiska fettsedlar blir kvar trots kritik

Fortsatta protester har inte rubbat den brittiska centralbanken Bank of England: De nya fempundsedlarna, som har visat sig innehålla spår av djurfetter, blir kvar.

ANNONS
|

Beslutet att sedlarna inte ska ersättas fattades efter "noggranna och allvarliga överväganden", skriver centralbanken på sin webbplats. Detta trots att bankens egen enkät bland allmänheten visade att nästan nio av tio var emot att animaliska produkter, i det här fallet talg från får och kor, används i sedeltillverkningen. Även de nya tio- och tjugopundssedlarna omfattas av beslutet.

Avslöjandena om djurfetter i sedlarna har upprört både veganer och religiösa grupper, och över 130000 har skrivit på ett nätupprop mot "fettsedlarna". Vissa hinduiska tempel och vegetariska caféer har vägrat att ta emot sedlarna, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Alternativet att använda palmolja i sedeltillverkningen har avfärdats av miljö- och kostnadsskäl, enligt Bank of England.

ANNONS

Även i Sverige har vi fått nya sedlar och med anledning av den brittiska debatten har Riksbanken kontrollerat innehållet.

- Det finns inget alls av animaliska fetter i de svenska sedlarna, meddelar Tommy Persson på Riksbankens presstjänst.

TT
ANNONS