Bra förhandlingsläge på bolåneräntor. Arkivbild.
Bra förhandlingsläge på bolåneräntor. Arkivbild.

Bra förhandlingsläge på bolåneräntorna

Sänkta snitträntor ger svenskarna större utrymme att förhandla ner bolåneräntan. Det går tvärtemot storbankernas varningar för kommande räntehöjningar, enligt Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

ANNONS
|

I juni låg snitträntorna för tre månaders bindningstid på 1,55 procent, men den som prutar kan i nuläget nå 1,24 procent, enligt beräkningar av Avanza.

Det innebär att skillnaden mellan listpriset på skyltfönstret och vad snittlånare faktiskt betalar är 0,31 procent, motsvarande 7000 kronor per månad, enligt Hemberg.

- Den som går från det dyraste listpriset till snittprutarens vanligaste ränta sänker nu från 2,05 procent till 1,24 procent. Det skulle ge en skattefri vinst på 16200 kr per år för snittsvensken, säger Hemberg.

ANNONS

Han säger att nya snitträntor hos de "mindre" bankerna som SBAB, Danske Bank och Ica Banken, ger låntagaren större utrymme att pruta och pressa ned räntorna. Detta trots att storbankerna hävdar att räntorna är på väg upp.

Med det rådande förhandlingsläget är det därför bäst att satsa på rörlig ränta, enligt Hemberg.

- Den som prutar kan nu spara 1000 kronor i månaden på rörlig ränta. Vi kommer säkert se stigande räntor, men först inom de närmaste två till tre åren. Så att binda sig nu är som att betala för en dyr försäkring i förberedelse för framtiden.

TT
ANNONS