Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/4

Bråda dagar för sjöräddare

Sommaren har varit hektisk för Sjöräddningssällskapet och Kustbevakningen.
– Det är ovanligt många skarpa sjöräddningsfall, säger Adam Goll-Rasmussen vid Sjöräddningssällskapet.

Klockan närmar sig åtta på tisdagskvällen och Sjöräddningssällskapet har tillsammans med Kustbevakningen just samlats efter ett av dagens uppdrag.

Vid Strömstads Marina i Kebalviken har en motorbåt tagits upp på land, sedan den gått på grund vid Rödskären norr om Nordkoster och bogserats iland genom en gemensam insats från norsk och svensk sjöräddning samt Kustbevakningen.

– Vi fick larmet 17:02, berättar Adam Goll-Rasmussen.

Båten höll på att sjunka och såväl norska som svenska Sjöräddningssällskapet och Kustbevakningen begav sig till platsen.

Sjöräddningssällskapet från Strömstad kommer fram strax efter den norska sjöräddningens Horn Rescue, som tagit över folket ombord, ett barn och två vuxna, från den sjunkande båten.

Båten bogseras till Strömstad av Kustbevakningens KBV 303 och Horn Rescue medan Sjöräddningssällskapet pumpar och tätar läckor. Personerna transporteras iland till ambulans.

Lyckligt nog slutade det för dem, liksom för flera andra haverister i sommar, utan personskador. Båtarna har däremot ofta farit illa i grundstötningsolyckorna.

Tidigare under tisdagen fick M/S Nya Skärgården, en kulturbåt från 1914 som gör kryssningar på sträckan Göteborg-Oslo, bogseras till hamn i Strömstad sedan hon fått "black-out", det vill säga börjat tappa motorkraft.

– Anders Olsson från Kustevent började bogsera med Stjärn och sedan kom vi och hjälpte till, berättar Adam Goll-Rasmussen.

Det fanns just då inga passagerare ombord och under kvällen låg Nya Skärgården vid Skeppsbroplatsen.

Tisdagens svåraste olycka för Sjöräddningssällskapet skedde dock på land. En moped kraschade under natten mellan måndag och tisdag in i ett elskåp på Sydkoster. Den skadade mopedisten fördes vidare till sjukhus med helikopter.

Sjöräddningssällskapet har under de senaste dagarna genomfört flera räddningsinsatser med drivande och grundstötta båtar.

– Vi har haft fler skarpa räddningsinsatser och färre förebyggande assistansinsatser än vanligt i sommar, säger Adam-Goll Rasmussen.

Sjöbrisen som blåser starkt från förmiddagen till eftermiddagen under värmeperioder försvårar för fritidsbåtarna.

– Att det har blåst från nordost bidrar. Det är ovanligt och gör det svårare att förtöja som man brukar.