Bostadspriserna i Göteborg fortsätter öka – dyra lägenheter hetast

Priset på både villor och lägenheter i Göteborg fortsätter att stiga. Och det är dyrare bostadsrätter som ökar mest.
– Många letar efter större bostad. Och när många är ute efter samma sak kan den här typen av prisökningar uppstå, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

ANNONS
|

Det kom en tillfällig nedgång efter coronapandemins utbrott förra våren. Men sedan dess har bostadspriserna klättrat uppåt, och februari månad var inget undantag. Villapriserna i Göteborg, som sköt i höjden under 2020, ökade med blygsamma 0,5 procent förra månaden. Motsvarande ökning för bostadsrätterna var 1,5 procent, enligt Valueguards prisindex HOX.

Under första halvan av mars noterades en svag nedgång på 0,3 procent för bostadsrätter.

LÄS MER:Så har HomeQ förändrat kötiden för att få lägenhet i Göteborg

Och det är tydligt vilka bostäder som är mest eftertraktade. Sett till en tolvmånadersperiod har villapriserna i Göteborg ökat med 14,2 procent.

På bostadsrättssidan är det de dyraste bostäderna som har ökat mest i pris. Vid en uppdelning per prissegment, som Valueguard tagit fram på uppdrag av mäklarbyrån Bjurfors, kan man konstatera att de billigare bostadsrätterna har blivit 2,8 procent dyrare på tolv månader, medan priset på bostadsrätter i den högre prisklassen har ökat med 4,2 procent.

ANNONS

LÄS MER: Håll koll på de senaste husförsäljningarna – i ditt område

Kan leda till prisökningar utanför Göteborg

Troligen handlar det om en pandemieffekt, enligt Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

– I den här krisen som vi genomlevt, och fortfarande till viss del befinner oss i, har nog många omvärderat sin vardag. Man prioriterar eller har tvingats prioritera hemmet mer, eller så har man upptäckt brister i sin nuvarande bostad. Kanske finns det inte plats för hemmakontor eller möjlighet att gå ut på en balkong eller altan, säger hon, och fortsätter:

– Man skulle också kunna se andra effekter om priserna blir för höga i centrala områden. Då kanske fler börjar leta sig ut, särskilt med tanke på det digitala arbetssättet och möjligheten att jobba på distans. Kan man då acceptera lite längre pendlingstid kan vi komma att se en prisökning även i grannkommuner och längre från storstäderna.

LÄS MER:Här är de dyraste husen och lägenheterna som såldes i Göteborg under 2020

Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.
Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. Bild: Adrian Leopoldson

Ännu svårare för förstagångsköpare

Och utvecklingen kan öka klyftorna på bostadsmarknaden, enligt Emma Persson:

– På sikt kan det bli ännu svårare för dem som står utanför bostadsmarknaden idag. Det kan innebära att man måste ha en ännu större kontantinsats och dessutom klara en tuff kalkyl som banken ställer upp.

LÄS MER:Kommunerna kring Göteborg som är klipp att köpa bostad i

Kan det vara positivt för förstagångsköpare att de billigare bostadsrätterna inte ökar lika mycket?

ANNONS

– Det beror på vilken livsfas man befinner sig i. Är man ung och behöver en liten lägenhet kan det vara positivt. Men för den som letar efter något större, som kanske är i familjebildande ålder och vill kunna bo i lägenheten längre så blir det tuffare, säger Emma Persson.

LÄS MER:Huset i Långedrag lades ut för 14,5 miljoner – såldes för nästan 23

Privatekonom: Köp efter behov, inte som investering

Det kan vara lätt att tänka att de senaste årens konstanta prisökning bara kommer att fortsätta, men Emma Persson menar att man aldrig ska utgå från att man kommer att göra några pengar på sin bostad.

– Det gäller att vara så rationell som möjligt och kalkylera med oväntade händelser både i ens liv och i ekonomin i stort. Vad innebär en räntehöjning för mig? Har jag råd att bo kvar om jag blir arbetslös eller sjuk? säger hon.

– Man ska alltid köpa utifrån ett behov, och inte på spekulation. Se inte på bostaden som en säker investering, utan tänk att det är någonstans där du ska bo och trivas under lång tid. Om du sen gör vinst när du säljer är det en bonus, inte en självklarhet.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS