Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bostadsminister Peter Eriksson (MP). Arkivbild.

Bostadsministern kluven inför amorteringskrav

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) bekräftar sin skepsis inför ett nytt amorteringskrav, dagarna efter det att hans partikollega, finansmarknadsminister Per Bolund, kritiserat allianspartierna för att vara emot.

- Finansinspektionen har inte lagt sitt förslag än och regeringen tar inte ställning förrän ett förslag finns. Men jag tycker att man måste väga in både riskerna med den höga skuldsättningen, men också att ett ytterligare höjt amorteringskrav kan påverka människors möjlighet att få en bostad och bostadsbyggandet, säger Peter Eriksson.

TT: Är ni oense?

- Det får vi se, vi har inte kommit i ett förhandlingsläge än, säger Eriksson och framhåller att små ändringar i ett förslag som väntas kan göra stor skillnad för hur han ställer sig.

Krångligt regelverk

Häromdagen gick Per Bolund ut och kritiserade oppositionen som framfört krav på att skrota Finansinspektionens (FI) förslag, ett förslag som myndigheten väntas ta beslut om den 13 november.

Kritiken mot den så kallade skuldkvotsbromen har bland annat bestått i farhågor om att regeländringen ska bidra till ett krångligt regelverk med inlåsningsmekanismer på bostadsmarknaden.

Regeringen beslutar formellt själv om åtgärden ska införas, efter att ha berett FI:s förslag.

Oppositionen kritisk

Det är inte bara banker och byggsektorn som har invändningar mot det förslag som myndigheten har aviserat. Den borgerliga oppositionen är också kritisk och ledande företrädare har krävt att förslaget stoppas.

Att oppositionen går ut så hårt i frågan redan innan förslaget formellt har presenterats har upprört Bolund.

- Det tycker jag är ansvarslöst, sade han i veckan och tillade:

- Vi vet ju inte hur FI kommer att utforma det här förslaget förrän det har fattats ett beslut i styrelsen.