Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) tycker att oppositionens krav på att ett FI-förslag stoppas innan det har lagts fram är ansvarslöst. Arkivbild.

Bolund ryter till om skärpt amorteringskrav

Den politiska striden om Finansinspektionens förslag till skärpt amorteringskrav har hårdnat.

Till våren införs ett skärpt amorteringskrav för högt belånade hushåll, om chefen för Finansinspektionen (FI) Erik Thedéen får som han vill. FI:s styrelse fattar beslut om förslaget på måndag.

Det nya amorteringskravet, som även kallas en skuldkvotsbroms, hamnar därefter på regeringens bord. Om det godkänns kan det redan i mars nästa år införas en ny regel som säger att alla som tar nya bolån som överstiger 4,5 gånger hushållets inkomst får ett extra hårt amorteringskrav.

Förslaget är omstritt

Regeringen beslutar formellt själv om åtgärden ska införas.

Men förslaget är omstritt. Och det är inte bara banker och byggsektorn som har invändningar. Den borgerliga oppositionen är också kritisk och ledande företrädare har krävt att förslaget stoppas.

Att oppositionen går ut så hårt i frågan redan innan förslaget formellt har presenterats av FI upprör finansmarknadsminister Per Bolund.

- Det tycker jag är ansvarslöst, säger han.

- Vi vet ju inte hur FI kommer att utforma det här förslaget förrän det har fattats ett beslut i styrelsen, tillägger han.

Oppositionspolitikernas huvudskäl till att stoppa Thedéens skuldkvotsbroms är att det just nu är fel tillfälle att införa nya åtgärder, då bostadsmarknaden är orolig och det finns risk för kraftiga priskorrigeringar. Bolund underkänner detta argument.

- Det vi har sett i statistiken är väl möjligtvis en inbromsning och det är snarast vad man kan förvänta sig efter en ganska kraftig och lång prisuppgång, säger han.

Efterlyser respekt

Han tonar samtidigt ned risken för att regeringen ska påverkas av Alliansens inställning i frågan, då frågan inte ska upp i riksdagen.

TT: Riskerar vi inte att få ett instabilt regelverk över mandatperioderna om det inte finns stöd över blockgränsen?

- Det vi kan göra från regeringens sida är ju att hämta in FI:s förslag, analysera det, ta ställning till om det är väl avvägt eller inte och sedan säga ja eller nej till det. Hur oppositionen sedan väljer att agera, hur de ställer sig och väcker opinion, är en fråga du får ställa till dem.

Han vill inte spekulera i om förtroendet för FI-chefen Erik Thedéen eller FI som myndighet skulle urholkas om skuldkvotsbromsen stoppas. Men han efterlyser respekt bland oppositionspolitiker för det ramverk för makrotillsynsåtgärder som man har gjort upp om över blockgränserna.

- Det är alltid lätt att skjuta problem på framtiden och att inte ta beslut som i bland kan vara svåra och impopulära. Jag tycker ju att vi har ett ansvar som politiska partier att inte bara agera valtaktiskt och försöka vinna snabba opinionspoäng utan att ha lite djupare ansvarstagande än så.