Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Arkivbild.

Bolund: Inga nya regelkrav på gång

Hushållens höga och snabbt ökande skuldsättning utgör en sårbarhet i finanssystemet, enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Men fler åtgärder ovanpå det skärpta amorteringskravet som är på väg planeras inte just nu.

Regeringens klartecken för skärpta amorteringskrav för högt belånade hushåll från och med mars nästa år var politiskt omstritt. Oppositionen ville att det skulle stoppas. Dessutom har remissinstanser varnat för att regelverket blir krångligt att hantera, både för banker och för deras kunder, och skapar nya inlåsningseffekter på bostadsmarknaden.

Chefer eniga om skärpt krav

Men bland cheferna för Finansinspektionen (FI), Riksbanken och Riksgälden råder det enighet om att skärpningen var nödvändig. Alla tre är eniga om att svensk ekonomi går bra och det finansiella systemet har god motståndskraft och fungerar väl, enligt Bolund.

- Men också om att det finns sårbarheter som behöver hanteras, säger han efter ett möte i Finansiella stabilitetsrådet.

I rådet, där Bolund är ordförande, sitter FI-chefen Erik Thedéen, riksbankschefen Stefan Ingves och Riksgäldens generaldirektör Hans Lindblad.

Beredskap finns för fler åtgärder, enligt Bolund. Men myndighetscheferna är enligt finansmarknadsministern också eniga om att nya åtgärder inte är aktuella förrän FI:s skärpta amorteringskrav har införts och utvärderats.

Stefan Ingves har inför mötet bland annat kritiserat beslutsordningen som gäller för stabilitetsåtgärder. Han vill att FI, utan regeringens inblandning, borde få mer svängrum när det gäller beslut om framtida stabilitetsåtgärder för att undvika att politiskt känsliga beslut drar ut på tiden.

"Till punkt och pricka"

Bolund slår ifrån sig kritiken.

- Vi har ju följt det ramverk som vi har kommit överens om till punkt och pricka, säger han och hänvisar till en blocköverskridande uppgörelse i riksdagen om att FI:s stabilitetsåtgärder ska förankras politiskt med regeringsbeslut.

- Det här är ju en avvägning man måste göra mellan effektivitet och politiskt mandat och ansvarsutkrävande, tillägger han.

Han tillägger att det är viktigt att kunna utkräva politiskt ansvar för reformer som kan påverka många hushålls ekonomi och hela landets ekonomi.