Värmen slår till på Västkusten - men svalare i norra Bohuslän

Högsommar i Sverige – men svalare i norra Bohuslän. Så väntas den närmsta veckan bli enligt SMHI.
– Det är ganska typiskt juniväder, säger Stina Karlsson, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad|

Nu börjar sommaren på allvar och den kommande veckans väder bjuder på många tillfällen till bad. Varmt, med lite moln, någon lätt regnskur och mycket sol – kanske det ultimata sommarvädret?

Förra sommaren bjöd på värmeböljor som få lär glömma. Årets första sommarmånad blev i jämförelse lite mer lagom, med lägre temperaturer och varierande väderlek. Och så kommer det att fortsätta även denna vecka.

I norra Bohuslän kan vi räkna med svalare väder under veckan. Enligt SMHI kommer veckans varmaste dag att vara tisdagen, med 23 grader och molnigt i Strömstad.

– Det blir bra badväder, säger Stina Karlsson, Foreca.

ANNONS

Under onsdagen blir det mellan 16 och 19 grader och tidvis regn.

– Vi har ett lågtryck som närmar sig som kan ge en del regn i mellersta Sverige under tisdag eftermiddag och under onsdag och en bit in på torsdagen. Det är främst Svealand och södra Norrland som får ta del av det regnet. Men både norr och söder om det här regn­området ser det ut att bli en hel del sol, säger Max Lindberg Stoltz, SMHI.

Den som planerat en picknick eller badpremiär just mitt i veckan bör dock inte misströsta.

– Det blir inga större mängder, det är väldigt lite regn, försäkrar Stina Karlsson.

Med regn och höga temperaturer kommer också högre luftfuktighet vilket gör att luften upplevs som kvav, något som göteborgare har känt av de senaste veckorna.

På torsdag och fredag klarnar det upp och vädret bjuder på cirka 20 grader och sol. Under helgen ska det bli uppehåll och cirka 19 grader, enligt en tidig prognos.

– Vi har ett högtryck som kommer in och det för med sig generellt torrare luft. Alltså blir det inte lika kvavt, säger Stina Karlsson.

Risken för skogsbränder är just nu stor eller mycket stor på flera håll i framför allt Götaland och Svealand. Det råder dock inget eldningsförbud i Västra Götaland – men länsstyrelsen ber allmänheten om att elda kontrollerat med stor försiktighet och undvika att elda i skog och mark.

ANNONS
ANNONS