Sveriges knasigaste träd har utsetts – två från Bohuslän med på listan

En dansande tall på Nordkoster och ett träd som ser ut att äta upp en staketpinne. Organisationen Skogssällskapet har utsett Sveriges knasigaste träd – och förutom vinnaren fick Bohuslän ett bonusträd på listan.

ANNONS

Under sommaren har Skogssällskapet, en allmännyttig stiftelse som arbetar för hållbar utveckling av skog och mark, efterlyst bilder på knasiga träd från de svenska skogarna. Hundratals bilder från hela landet har kommit in.

– Vi har fått ett fantastiskt gensvar i hela Sverige. Det är väldigt imponerande hur många som har sett vårt upprop och lagt upp bilder och taggat knasiga träd. Det ligger i tiden, det är mycket folk som varit ute i skogen och sett de här lite spännande träden, säger Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet.

Organisationen har utsett en vinnare i varje landskap, men i Bohuslän valdes även ett bonusträd ut.

ANNONS

– När vi utsåg de 25 träden för våra 25 landskap har vi velat få en bred representation av olika typer av ”knasighet”. Bohusläns träd, den dansande tallen på Nordkoster, är representativ för ett landskap som präglas av havet. Vi har också utsett ett bonusträd i Bohuslän, som står vid Munkedals järnvägsstation och ser ut att äta upp en staketpinne, säger Fällman Lillqvist.

Karin Fällman Lillqvist är hållbarhetschef på Skogssällskapet.
Karin Fällman Lillqvist är hållbarhetschef på Skogssällskapet. Bild: Ulrika Lagerlöf/Skogssällskapet

Syftet med tävlingen var att visa mångfalden i skogen och få folk att förstå att det finns olika typer av träd, även i det brukade skogslandskapet. Skogssällskapet ville också få ut människor i skogen.

– Det finns träd som kan se annorlunda ut, sådana som inte har något värde att hugga ner men som har ett stort biologiskt värde, säger hon och utvecklar.

– Får de stå kvar och bli gamla är det ett av de viktigaste värdena. Men de kan också fungera som livsutrymme för svampar, lavar och så vidare.

Har Fällman Lillqvist något eget favoritträd då? Svårt att svara på, säger hon.

– Jag gillar överlevarträden, de som överlever trots alla odds. Det finns en enbuske i Halland som ligger ner och krälar på stranden, eller de träd som växer på en sten utan någon näring alls. Rötterna kan växa utanpå stenen och få näring underifrån, säger hon.

ANNONS
ANNONS