SMHI varnar för plötslig ishalka i Bohuslän

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för halka i Västra Götalands län, Bohuslän och Göteborg. Under tisdagsförmiddagen väntas det komma regn som kan frysa till is när det landar på kalla vägbanor.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I fredags återvände solen till Bohuslän efter en ovanligt mörk november månad. Men efter några dagars klart väder med sol och kall lufttemperatur är nu en mildare front åter på väg in över delar av Västsverige.

Med den kommer regnet och därmed också en risk för plötslig ishalka.

"Stor risk för ishalka"

– Det har varit kallt i luften under en tid, men nu kommer alltså mildare luft med regn in över det här området. När regnet kommer i kontakt med kalla vägbanor finns det då en stor risk för att det blir ishalka på vägarna, säger Emelie Högqvist, meteorolog vid SMHI.

Hur mycket nederbörd som kommer påverkar halkrisken.

ANNONS

– Ju mer regn, desto mer is blir det ju på vägarna, säger Emelie Högqvist.

Störst risk på förmiddagen

Hon uppger att risken ser ut att vara störst under förmiddags- och morgontrafiken, mellan 9 och 12.

– Senare på dagen kommer temperaturerna att stiga ytterligare och då försvinner varningen, säger Emelie Högqvist.

Det klara vintervädret ser inte ut att vara på väg tillbaka inom den närmsta tiden. Det blir fortsatt milt i veckan. Men den som saknat solen under förra månaden behöver troligen inte vänta lika länge på dess återkomst. Både på onsdag och på lördag väntas den nämligen titta fram igen.

ANNONS