Nu blir dagarna allt längre. Solen går upp allt tidigare och ner senare (arkivbild).
Nu blir dagarna allt längre. Solen går upp allt tidigare och ner senare (arkivbild). Bild: Annika Wendler

Så mycket ljusare blir det varje dag

Äntligen är jordklotet som närmast solen. Det innebär att dagarna blir allt längre. 30 minuter längre i veckan ända fram till midsommar. Och det är nu man ska passa på att tanka solljus tycker Harald Aiff, överläkare på psykiatrin i Varberg.

ANNONS

Trött och less på den mörka årstiden? Då har vi goda nyheter för nu blir dagarna så mycket längre att det märks. Den 22 december var det vintersolstånd då var det som mörkast, sen vände det.

– Anledningen till att dagarna blir allt längre, är för att jorden roterar och lutningen ändras, och nu är det norra halvan som kommer närmare solen, därför får vi allt längre och längre dagar, säger Henrik Reimer, meteorolog på SMHI.

30 minuter mer ljus i veckan

Solen går upp allt tidigare, och ner allt senare och dagarna ungefär fyra till fem minuter längre, varje dag. Det gör cirka 30 minuter i veckan.

ANNONS

Den här veckan går solen i norra Bohuslän upp strax efter klockan 08.30, och ner vid 16.10. I slutet av nästa vecka går det njuta av solen ända till 16.30. Sen blir det ännu ljusare tider.

Den 20 juni inträffar sommarsolståndet, då står solen som högst och dagen är som längst. Efter den dagen blir det sen allt mörkare igen, fram till vintersolståndet.

Januari har hittills levererat 18 soltimmar, men det kommer bli fler redan nu i veckan.

– På tisdagen kommer förmodligen solen lysa en del, men på onsdagen kommer det att lysa en stor del av dagen, säger Henrik Reimer.

Och det är fortfarande ingen vinter i sikte, även om natten mellan onsdag och torsdag kan ge oss någon minusgrad.

Alla mår inte bättre av ljuset

Harald Aiff, överläkare på psykiatrin i Varberg, och på Kunskapsstöd för psykisk hälsa i regionen, säger att nu när ljuset kommer mår folk generellt bättre än på hösten, men det gäller inte alla.

– De med bipolär sjukdom kan däremot få manier på våren när ljuset kommer nu i större utsträckning. De kan då behöva läkemedel och sjukhusvård.

Harald Aiff, överläkare på psykiatrin i Varberg, tycker att nu ska vi passa på att vara ute och tanka solljus.
Harald Aiff, överläkare på psykiatrin i Varberg, tycker att nu ska vi passa på att vara ute och tanka solljus. Bild: Privat

Att det varit så lite sol under hösten och vintern tror han har påverkat flera av oss, men framförallt de med årstidsbunden depression.

ANNONS

Det finns ju delar av Norrland som inte får något ljus alls under delar av vintern. Mår de sämre än oss i söder?

– Ja, troligtvis, om man tittar på sjukdomar som påverkas av årstiderna så mår man sämre i norr än i söder. Folk i Sydeuropa är inte lika deprimerade av väderskiftningar.

Har du något råd till oss?

– Var ute i solljuset, sov ordentligt och ha en fast dygnsrytm, och ägna dig åt fysisk aktivitet, säger Harald Aiff.

ANNONS