Nu kan du se hur man röstade i EU-valet i din kommun.
Nu kan du se hur man röstade i EU-valet i din kommun. Bild: Johan Nilsson/TT

Så gick valet i norra Bohuslän

Rösterna i EU-valet är så gott som färdigräknade. I norra Bohuslän står det klart att Sverigedemokraterna och högern har ökat mest . Liberalerna kämpar under spärren och Socialdemokraterna minskar i varje kommun.

ANNONS
|

Nästan alla röster är räknade och ett preliminärt valresultat är inne. Enligt länsstyrelsen väntar ett officiellt resultat tidigast på fredag förmiddag. Genomgående för Bohuslän är kraftiga ökningar för Sverigedemokraterna som blir största parti i vissa kommuner. Även Moderaterna och Kristdemokraterna gör bra resultat. Liberalerna ligger illa till i många kommuner där de sällan hamnar över spärren.

Strömstad

S får flest av rösterna med 22 procent. Det efter att ha tappat 0.9 procentenheter från EU_valet 2014. De största raset står Liberalerna för, från 12, 1 procent till 4,2 procent. Även MP minskar med 4,6 procentenheter till 10,7 procent. SD ökar mest och får 19,6 procent av rösterna. Strömstadsborna har dock gett KD förnyat förtroende i EU-valet, 10 procent av väljarna la sin röst på KD, en ökning med 5,4 procentenheter från förra EU-valet.

ANNONS

Tanum

I Tanum gör Moderaterna gör sitt bästa resultat i området och blir största parti med 19 procent av rösterna. SD fick näst flest röster med 18, 3 procent och Socialdemokraterna hamnar på tredje plats med 17,9 procent av rösterna. Liberalerna backar till 3,3 procent och Fi som fick 4,5 procent i EU-valet 2014 får i år blygsamma 0,7 procent av rösterna.

Lysekil

Även i Lysekil är det SD som ökar mest, här med 7,8 procentenheter till 20,1 procent . Socialdemokraterna är fortsatt största parti med 28,3 procent av rösterna. Även Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet gör ett bra val i kommunen. Liberalerna och Miljöpartiet minskar mest i Lysekil med 6 respektive 3,9 procentenheter.

Munkedal

I Munkedal backar Socialdemokraterna med 6 procentenheter till 22,7 procent. Flest väljare, 27 procent, har lagt sin röst på SD som ökar med 8, 9 procentenheter från EU-valet 2014. Även i Munkedal backar Liberalerna och gör sitt sämsta val i Bohuslän med ett resultat på 1,7 procent av rösterna

Orust

På Orust ökar SD till 19,7 procent. men även M, KD och C ökar. Noterbart är att Liberalerna tappar närmare 8 procentenheter från förra EU-valet. Miljöpartiet backar på Orust men gör sitt bästa resultat bland kommunerna med 10 procent. S minskar med 1,9 procentenheter men behåller sin plats som största parti med 22 procent av rösterna.

ANNONS

Sotenäs

M, C, KD och SD ökar. Störst ökning står SD för med 6,7 procent. Största tappet, 7,9 procentenheter från föregående EU-val, står Liberalerna för som fick 3,4 procent av rösterna. Störst parti, trots en minskning från föregående val, är Socialdemokraterna med 23,6 procent.

Uddevalla

M, SD, C och KD ökar från föregående EU-val. SD ökar mest med 6,3 procentenheter till 19,5 procent, men Socialdemokraterna är, trots tapp, fortsatt större med 25,9 procent. Tappar gör också L, V och MP. Även i Uddevalla rasar Feministiskt initiativ. I valet 2014 fick Fi 4,1 procent av rösterna men den här gången är det bara 0,7 procent som lagt sin röst på rosa.

ANNONS