OS-guldmedaljören Nils van der Poel kommer att delta i kuststädningen.
OS-guldmedaljören Nils van der Poel kommer att delta i kuststädningen. Bild: Christian Flodin

Rekordstort intresse för årets stora kuststädning

Till helgen kommer många idrottsungdomar att befria Västkusten från skräp inom ramen för projektet Städa Kust 2022. Först ut är sträckan Strömstad–Höganäs. Förra året deltog drygt 20 000 ungdomar i kuststädningen.

ANNONS

Intresset är stort och under premiärhelgen, 2–3 april, är det totalt 104 föreningar med runt 2 300 städande ungdomar som ger sig ut med sina gula säckar för att städa bort skräp längs Sveriges kust.

Förra året fylldes sammanlagt 1 449 säckar i totalt 20 kommuner. Det är ett rekord som i år förväntas slås med Städa Sveriges nya ambassadör Nils van der Poel i spetsen, som kommer att delta.

– Som ung deltog jag själv i Städa Sveriges städningar med klubben och slängde aldrig någonsin mer något i naturen. Det tror jag är en stor grej med städningen, att få unga människor att värna om det gemensamma, säger Nils van der Poel, olympisk guldmedaljör och världsrekordhållare i skridsko, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Mycket av skräpet är engångsplast

Den svenska kusten är hotad av stora mängder plastskräp som flyter i land, men mycket av skräpet kommer från land och består till stor del av engångsplast. Åar och vattendrag gör att mycket till sist hamnar i havet.

– Det går tyvärr att hitta plast i princip överallt som i skrevor, vattendrag och skogsdungar. Därför vill vi tillsammans med idrottsföreningar, näringsliv och kommuner långsiktigt bidra i nedskräpningsfrågan och värna om vår natur och miljö. Under de år som Städa Kust funnits har enorma mängder samlats in, men behovet tar tyvärr aldrig slut, säger Städa Sveriges VD Mats Wesslén i pressmeddelandet.

Städa Kust går ut på att lokala idrottsföreningar mot ersättning till klubbens eller lagets kassa städar en bestämd kuststräcka i sin kommun. Dessutom genomgår alla deltagare en miljöutbildning inför städningen.

Flera idrottsklubbar i Strömstad och Tanum deltar i projektet.

Bakom projektet står idrottens miljöorganisation Städa Sverige och tusentals idrottsungdomar. Städa Kust arrangeras för trettonde gången och inleds i helgen med kuststräckan Strömstad-Höganäs. Städa kust avslutas under International Coastal Cleanup Day - Strandens Dag, den 17 september.

Över 20 000 ungdomar deltog förra året

Städhelgen möjliggörs med hjälp av ett 20-tal västkustkommuner och finansiering från flera företag.

Förra året blev ett rekordår för Städa Sveriges verksamhet med städning i 193 kommuner. 7,1 miljoner kronor gick till idrotten och det var totalt 20 894 städande idrottsungdomar.

ANNONS

LÄS MER:Larmet: Enorm plastvirvel förpestar västkusten

LÄS MER:Förväntar sig nytt städrekord: "Man ställer upp för laget"

ANNONS