Migrationsverket fick in omkring 10 000 asylansökningar i veckan under hösten 2015.
Migrationsverket fick in omkring 10 000 asylansökningar i veckan under hösten 2015. Bild: TT, Faximil Göteborgs-Posten, Faximil Bohusläningen

Rekordmånga sökte asyl – så många kom till Bohuslän

Hundratusentals riskerade sina liv i gummibåtar på Medelhavet, betalade sina sista pengar för att ta sig från krig och oro till tryggheten i Europa. Nu är det fem år sedan det vi idag kallar flyktingkrisen – så många hamnade i Bohuslän.

ANNONS
|

Aldrig tidigare har så många människor sökt skydd i Sverige som under 2015, enligt Migrationsverket. Under hösten för fem år sedan lämnades omkring 10 000 asylansökningar in till Migrationsverket varje vecka.

Flyktingar fördelades mellan Migrationsverkets boenden runt om i Sverige. I slutet av 2014 bodde 230 asylsökande i Uddevalla kommun, ett år senare var motsvarande siffra 743. Samma dramatiska ökning skedde i alla bohuslänska kommuner. Sotenäs gick från att ha 42 asylsökande i slutet av 2014 till 389 ett år senare.

Socialkontoren arbetade hårt med att försöka möta behovet av främst bostäder till de nyanlända, men också annan hjälp. De bohuslänska kommunerna larmade tidigt hösten 2015 om att det behövdes fler socionomer. Socialsekreterare minns hösten som ”fruktansvärt intensiv”.

ANNONS

Lämnade familjen som 15-åring

Av de som sökte asyl i Sverige 2015 var nästan 22 procent ensamkommande barn under 18 år. Morteza Rezai från Afghanistan var en av de drygt 35 000 barn som flydde ensamma. Bara 15 år gammal lämnade han sin familj och gjorde den riskfyllda flykten till Europa – för att slutligen hamna i Bohuslän. Nu lever han sitt drömliv i Uddevalla.

På måndag kan du läsa mer om Mortezas resa och socialtjänstens tuffa tid på Bohusläningen.se.

Lamia el Bakkour och hennes familj hamnade i Sotenäs, efter flykten från Syrien.
Lamia el Bakkour och hennes familj hamnade i Sotenäs, efter flykten från Syrien. Bild: Matilda Spetz

Merparten av de som flydde kom från Syrien. Lamia el Bakkour och hennes familj valde redan 2013 att lämna kriget och ta sig till tryggheten i Sverige, efter att sönernas skola bombats sönder. Deras öde tog dem till Sotenäs, där de blev personligt välkomnade av kommuntjänstemän vid en lägenhet de tilldelades av kommunen.

Levde i stuga utan rinnande vatten

Två år senare kom familjen Hosaini till samma kommun. De anlände en novemberkväll till Solviks camping – mitt under rådande flyktingkris. Där levde de i över ett halvår i en stuga utan rinnande vatten. Än i dag bor familjen kvar i Sotenäs – och deras framtid är lika oviss som då.

Sakineh Hosaini, Haniyeh Sakineh tillsammans med pappan på Solviks camping som blev ett av familjens första hem i Sverige.
Sakineh Hosaini, Haniyeh Sakineh tillsammans med pappan på Solviks camping som blev ett av familjens första hem i Sverige. Bild: Isabella Persson

På lördag kan du läsa mer om familjen Hosaini och el Bakkours resa till Sverige, och syn på framtiden – på Bohusläningen.se.

ANNONS

Nedan finner du flyktingsituationen 2015 i siffror. Bland annat hur många som initialt hamnade i Bohuslän.

ANNONS