Det har hittills under våren varit ovanligt höga pollenhalter - vilket regnet den här veckan kan hjälpa till att hålla nere.
Det har hittills under våren varit ovanligt höga pollenhalter - vilket regnet den här veckan kan hjälpa till att hålla nere. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Regnväder håller nere pollenhalterna

Inte heller den här veckan kommer vårvärmen till Bohuslän. I stället väntas regn och rusk.

ANNONS
|

Redan under dagen väntas temperaturen sjunka i västra Sverige. På tisdag och onsdag orkar den sig knappt över fem grader.

– Det kommer ligga mellan fyra och sju grader. Det blir ostadigt och mer nederbörd. Även på torsdag är det mycket moln och lokalt något regn att vänta, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Det kyliga vädret ser ut att hålla i sig veckan ut. Även under kommande helg blir domineras prognosen av skurar och moln, först framåt nästa vecka väntas vädret slå om.

– Då kan det bli uppåt 15 grader. Men det är fortfarande mycket osäkert.

Den kommande prognosen kan tyckas dyster, men för den pollenallergiske innebär den blöta inledningen av maj goda nyheter.

ANNONS

Det ser ut som att det kommer att regna i flera dagar nu

Regnet bidrar nämligen till att de annars ovanligt höga halterna av björkpollen i södra och mellersta Sverige hålls nere.

– Det ser ut som att det kommer att regna i flera dagar nu så förmodligen spolas en del pollen ner. Hade det inte varit så hade vi nått kulmen den här veckan, säger Åslög Dahl, forskare på Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, till TT.

Åslög Dahl säger att nivåerna av björkpollen i år är 3–4 gånger högre än förra året. Men en kylig aprilmånad har delvis hållit tillbaka björkblomningen.

– Blomningen är i gång i hela Sverige söder om Dalälven, det kom igång tidigare i öster än här i väster.

ANNONS