Priserna på fritidshus ökar i Bohuslän – men inte i Strömstad

Priset på det mesta stiger. Men på ett område sjunker det: fritidshus. Trots det ligger de flesta kommuner i Bohuslän långt över rikssnittet.
– Det är där de som har pengar vill bo, säger mäklaren Stefan Essunger.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Inflation, krig, energikris – alla är ingredienser som får priserna på det mesta att skena. Men på en marknad är trenden den motsatta, nämligen fritidshusmarknaden.

Priset på fritidshus har sjunkit i hela landet de senaste tolv månaderna, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik. Det samma gäller för villor och bostadsrätter. Men med fritidshus ser man även att antalet försäljningar minskar.

– Det såldes signifikant färre fritidshus 2022 än 2021. Ett normalår säljs cirka 5 000 fritidshus i Sverige, förra året såldes 4 000, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Till skillnad från permanentbostäder är försäljningen av fritidshus säsongsbetonad.

– Fritidshussäsongen har inte börjat än. Den peakar i maj–juni, då säljs flest antal fritidshus. Nu i början av året säljs inte alls lika många, säger Per-Arne Sandegren.

ANNONS

I många kommuner har antalet försäljningar till och med varit för få för att det ska finnas tillförlitlig statistik. Men statistiken bekräftas i exempelvis Orust och Strömstad, där priserna sjunkit med 3,3 respektive 14,3 procent.

Stigande priser på vissa håll

I Tanum och Uddevalla är trenden en annan. Där har priserna stigit med 5,6 respektive 5,8 procent. Men tappet sker från redan rekordhöga nivåer. Sedan pandemin bröt ut i mars 2020 har priserna på fritidshus rusat, för att sedan hösten 2021 planat ut och nått en slags platå.

Tanum är den kommun i hela Västra Götaland där det under de senaste 12 månaderna sålts absolut flest fritidshus, 78 stycken. Där ligger snittpriset för ett fritidshus nästan dubbelt över rikssnittet på 4,3 miljoner kronor. Dock är Tanums kommun stor och skillnaderna i pris är stora beroende på om huset är beläget öst eller väst om E6.

LÄS MER:Här kan du få en villa för under miljonen i Bohuslän

Genomsnittspris för fritidshus de senaste 12 månaderna

Riket: 2 319 000 Antal sålda: 4 560

Kungälv: 3 791 000 Antal sålda: 12

Lysekil: 4 256 000 Antal sålda: 24

Munkedal: 1 049 000 Antal sålda: 17

Orust: 3 167 000 Antal sålda: 59

Sotenäs: 7 621 000 Antal sålda: 7

Stenungsund: 1 816 000 Antal sålda: 3

Strömstad: 4 032 000 Antal sålda: 34

Tanum: 4 5656 000 Antal sålda: 78

Tjörn: 4 385 000 Antal sålda: 19

Uddevalla: 2 343 000 Antal sålda: 28

Källa: Svensk mäklarstatistik

En genomsnittlig svensk sommarstuga har under det senaste året kostat 2,3 miljoner, enligt Svensk mäklarstatistik. De flesta kommuner i Bohuslän har dock genomsnittliga priser över rikssnittet. Högst är snittpriset i Sotenäs. Där har man under det senaste året fått betala i snitt 7,6 miljoner för ett fritidshus. Bara i Nacka kommun i Stockholm är snittpriset för fritidshus högre. Det billigaste fritidshuset som såldes i Sotenäs förra året, var en sjöbod på Smögenbryggan som gick för en miljon kronor.

ANNONS

– Ett högre pris är ju ett slags attraktivitetsmått, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik.

Att Bohuskusten är attraktiv går att se på snittpriserna där Lysekil, Orust, Sotenäs, Strömstad, Tanum och Tjörn alla ligger klart över nivån i övriga Bohuslän och riket som helhet.

En specifik ort sticker ut

Stefan Essunger är mäklare på Sotheby’s och har just nu två fastigheter ute till försäljning i Fiskebäckskil. Båda de fastigheterna följer en annan trend – nämligen prisrusning i specifikt Fiskebäckskil.

– Jag säljer fastigheter från Halland och uppåt. Jag skulle säga att Fiskebäckskil är ett av de hetaste, om inte det hetaste stället på hela Västkusten just nu. Det är där de som har pengar vill bo.

Anledningen till att just Fiskebäckskil blivit så populärt är något oväntad. Stefan Essunger nämner närheten till skärgården och Gullmarsstrand som några saker som gör Fiskebäckskil populärt.

– Men också närheten till Skagen. Många som seglar utgår från Fiskebäckskil för att segla till Skagen.

Bohusläningen har har tidigare rapporterat om att flera hus har sålts på Skaftö för över 14 miljoner, bara sedan början av förra året, något som upprör de åretruntboende på ön.

– Jag tycker det är synd att priserna har gått upp så mycket och att det har gått så fort. Ungdomar kan inte satsa på så dyra hus, utan då blir det bara de rikaste som har råd, har Skaftöbon Ingegerd Isaksson tidigare sagt.

ANNONS

Rekordet för den dyraste fastigheten att säljas på Skaftö är i just Fiskebäckskil, där ett hus såldes för 23 miljoner 2020. Men nu finns alltså en ännu dyrare fastighet ute till försäljning på den lilla orten. Fastigheten Sandviken 18, som Stefan Essunger är mäklare för, ligger ute för 35 miljoner kronor.

ANNONS