Preem har fått miljöpris av föreningen Jordens vänner.
Preem har fått miljöpris av föreningen Jordens vänner. Bild: Lasse Edwartz

Preem får föga avundsvärt miljöpris

Preem har fått det Svenska Greenwashpriset 2019 av Jordens vänner som anser att oljebolaget har en hög svansföring när det gäller hållbarhet och förnyelsebara bränslen samtidigt som det finns planer på att fördubbla utsläppen av koldioxid vid Preemraff i Lysekil. Det var miljötidningen Aktuell hållbarhet först med att rapportera.

ANNONS

Priset som är föga avundsvärt delades ut under Almedalsveckan av Jordens vänner. Deras uppfattning är att kombinationen av hög svansföring inom hållbarhetsområdet och de planer som finns på en fördubbling av koldioxidutsläppen vid raffinaderiet i Lysekil gör att Preem förtjänar Svenska Greenwashpriset 2019. Övriga nominerade företag den här gången var Bra flyg och Swedegas.

Större störningar

Greenwashing innebär att ett företag som driver verksamhet försöker skapa en bild genom marknadsföring av att vara miljövänliga samtidigt som andra saker som görs innebär betydligt större störningar av miljön.

Jordens Vänner är också kritiska till att Preem säger att deras tankstationer är “laddade med grön talloljediesel”.

ANNONS

– Det är aldrig roligt att få kritik. Men vi tar till oss kritiken och nu måste vi värdera varför vår kommunikation uppfattats på det här sättet. Samtidigt håller vi absolut inte med om att vi bedriver greenwash. Vi är ett seriöst och transparent företag som menar allvar med att leda omvandlingen mot ett hållbar samhälle, säger Preems presschef Ludwig Kollberg till miljötidningen Aktuell Hållbarhet.

Jordens vänner bildades 1971 och har i dag mer än två miljoner medlemmar runt om i värden.

LÄS MER:Preemraffs tillstånd kan prövas av regeringen

ANNONS