Nu slår stormen Dennis mot västkusten

Stark blåst, nedfallna träd över flera vägar och stora vattenmängder – stormen Dennis slår just nu med kraft mot Västsverige. SMHI varnar för mycket hårda vindbyar och stora regnmängder under söndagen.
– Det är ett omfattande regnområde, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

ANNONS
|

Stormen Dennis drog in över Västsverige under lördagskvällen. SMHI har utfärdat två klass 1-varningar för området Västra Götalands län, Bohuslän och Göteborg – en för mycket hårda vindbyar och en för stora regnmängder. Under söndagen väntas, enligt SMHI, sydvästliga vindbyar på upp mot 25 meter per sekund i norra Bohuslän. De hårda vindarna beräknas hålla i sig fram till 15-tiden på söndagseftermiddagen. Ett "ihållande regn" som kan ge regnmängder upp mot 50 millimeter väntas pågå fram till eftermiddagen.

LÄS MER:Nytt oväder på väg in över västkusten

Flera larm om nedfallna träd och vattenskador

– Det är ett omfattande regnområde. Vi kan nog vänta oss stora regnmängder i Västra Götaland och framför allt på västkusten, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

ANNONS

Ovädret har märkts hos regionens räddningstjänster, som fått åka på flera larm om nedfallna träd, nedblåsta hinder på vägar och vattenskador i hus.

– Vi vet om att det kommer och vi är redo för att det kan bli mycket under dagen, säger Åsa Opperud, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg, till TT på söndagsmorgonen.

Regnet kommer även föra med sig varmare temperaturer.

– I samband med regnet kommer det föras in mycket mildare luft. Temperaturerna kan komma att stiga upp till nio till tio plusgrader, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

Det mesta av regnbyarna väntas ha passerat vid söndagskväll. Men man får räkna med att det kommer vara fortsatt blåsigt, även under måndagen.

Inställda tåg

Kommunerna i Bohuslän står nu i kontakt med räddningstjänsten som har jourbemanning och är "så förberedda de kan vara", enligt inre befäl.

– Vi har varit i kontakt med alla kommuner i vårt område och har sagt att vi är beredda och på tårna, säger Tony Karlsson, inre befäl på räddningstjänsten.

Under lördagseftermiddagen meddelade Trafikverket att tågen stoppas mellan Uddevalla och Strömstad. Stoppet påbörjades vid midnatt, natten till söndag, och kommer att pågå fram till måndag klockan 18.00.

Stormen har också ställt till med rejäl oreda i Storbritannien, där hundratals flyg redan ställts in.

ANNONS

Förra helgens stormväder ledde till flera inställda flyg från Landvetter flygplats. Men Swedavia har för närvarande inga uppgifter om inställda plan från Landvetter flygplats under helgen.

– Vi kan inte se att det har någon påverkan i nuläget, säger Alma Johansson, presskommunikatör på Swedavia.

Och om planen kommer att lyfta eller inte i de hårda vindarna, är upp till flygbolagen.

– Flygbolagen har olika villkor för hur förutsättningarna för landning ska se ut, och då gör man bedömningar från fall till fall, säger Alma Johansson.

ANNONS