Nu krävs det tillstånd för att tigga i Munkedals kommun.
Nu krävs det tillstånd för att tigga i Munkedals kommun. Bild: Kent Eng

Nu krävs tillstånd för tiggeri i Munkedal

På måndagskvällen klubbade fullmäktige i Munkedal igenom ett beslut om att det i fortsättningen ska krävas tillstånd för insamling av pengar. Munkedal blir nu, efter Eskilstuna, den andra kommunen i landet att införa tillstånd för tiggeri.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeMunkedal usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det är Kristdemokraterna i Munkedals kommun som står bakom motionen som nu klubbats igenom. Motionen fick stöd i kommunstyrelsen av Moderaterna och Sverigedemokraterna. Nu har fullmäktige också ställt sig bakom motionen. Beslutet togs i fullmäktige med siffrorna 18-16 på måndag kväll.

– Egentligen finns det redan en sådan regel i den lokala ordningsstadgan. Vi tog beslut att stödja motionen eftersom den innebär ett förtydligande om vilka regler som gäller, säger Jan Hognert (M), kommunalråd i Munkedals kommun.

Oppositionsrådet Liza Kettil (S) har farhågor om vad beslutet kommer att leda till.

– Att införa ett förbud mot tiggeri som är ett strukturellt problem och fel väg att gå. Det finns många problem med detta. Det har exempelvis visat sig svårt att genomföra detta i praktiken, säger hon.

ANNONS

Flera problem

Att införa tillstånd för tiggeri är något som diskuteras på flera håll i Sverige. Eskilstuna införde den 1 augusti som första kommun ett tillståndskrav för passiv insamling av pengar på vissa platser i de centrala delarna av staden.

Beslutet i Eskilstuna innebär att den som vill tigga först måste vända sig till polisen och ansöka om ett tillstånd. Polisens roll blir att kontrollera att de som tigger har tillstånd. Den som saknar tillstånd bryter mot ordningslagen och straffet är böter. Men det hart visats sig svårare att införa detta i praktiken.

– Jag vet inte riktigt hur detta ska efterlevas. Men på andra ställen har de som ska samla in pengar vända sig till polisen och ansöka om tillstånd. Det lär kosta 250 kronor, säger Jan Hognert.

ANNONS