Nordens Ark får tillskott: En tigerhane har fötts

På onsdagen meddelade Nordens Ark att en amurtigerunge har fötts. Det är första gången för parken sedan 2015.
– Det känns jätteroligt, speciellt då tigerhonan var gammal. Så att detta skedde är fantastiskt, säger Camilla Wikberg, djurskötare på djurparken.

ANNONS
LocationSotenäs|

Det var honans tredje försök att bli mamma med hanen. Och tredje gången gillt blev det. Amurtigerungen Almaz, som betyder diamant på ryska, föddes för två veckor sedan under natten mellan fredag och lördag. Senast i måndags vägde han 3,1 kilo.

Amurtigrarna på Nordens Ark är uppe i höga åldrar och därmed minskar sannolikheten för att få ungar. Både honan och hanen är värdefulla genetiskt och därmed var det parkens önskan att de skulle para sig. Båda har tidigare fått ungar, men nu kom den första gemensamma.

Camilla Wikberg sköter om amurtigrarna i parken och blev överraskad.

– Att det blev en unge är helt fantastiskt. Och man ser att hon mår bra av det och trivs.

ANNONS

Amurtigern är en hotad art och ingår i projektet som parken arbetar med i ryska Fjärran östern. Hanen kom till Nordens Ark från Orsa Rovdjurspark i februari, och personalen märkte av att det fanns ett intresse mellan honom och honan under en längre period. Just paret är viktiga för parken på grund av sina värdefulla gener och det var därmed önskvärt att de skulle få ungar.

– Jag har varit med två gånger tidigare och förberett för att de ska få ungar, men det har inte hänt, så därför är detta så roligt. Att hon skulle få mer än en unge är nog för mycket att förvänta sig med tanke på att hon är till åren, säger Camilla Wikberg.

Just tigrar är ett populärt inslag i parken hos besökare. Under den första tiden kommer Almaz att tillbringa sin tid genom att vila, äta och växa och stanna kvar i parken för att senare avla.

Vill man se Almaz första tid i livet får man dock vänta. Det kan dröja upp till två veckor innan besökare till parken får se honom för första gången. Men tills dess kommer man kunna följa honom i sin lya via en livesändning på djurparkens Youtube-kanal.

ANNONS

ANNONS