Varningarna om internettrenden ”tafsardagen” har spridits på Facebook, kommuners hemsidor och i kommunikationskanaler till föräldrar – men Jack Werner är kritisk.
Varningarna om internettrenden ”tafsardagen” har spridits på Facebook, kommuners hemsidor och i kommunikationskanaler till föräldrar – men Jack Werner är kritisk. Bild: Annika Karlbom

Kommuner varnar för tafsardag – trots brist på bevis

Pojkar uppmanas att filma när de tafsar på tjejer och dela filmerna på nätet. Polis, skolor och kommuner har varnat om den nya internettrenden. Men källkritikexperten Jack Werner ifrågasätter om ”tafsardagen” fått någon spridning innan varningarna kom.

ANNONS

Skolor och kommuner i Bohuslän har varnat för en ny internettrend: ”tafsardagen”. På torsdagen den 15 april uppmanas pojkar att filma när de tafsar på tjejer och dela filmerna på nätet, har varningarna förkunnat. Även polis och medier har varnat för ”Tiktok”-trenden.

– Det är en uppmaning som sprids som ett kedjebrev, vi har fått in olika rapporter om det. Men vi kan inte bedöma om det är stort eller inte. Det är mer att vi vill belysa problemet i sig, säger Lena Larsson, kriminalinspektör på nationellt it-brottscentrum vid Noa till TT.

Men källkritikexperten Jack Werner är kritisk mot varningarna. I ett inlägg på Källkritikbyrån har han skrivit att samtliga källor i rapporteringen har varit sekundärkällor och att det har saknats förstahandsuppgifter om hur uppmaningen ska ha sett ut.

ANNONS

– Så vitt jag vet finns det ingen klar och tydlig första uppmaning om att tafsa och att den ska ha fått spridning. Varken polis, lärare eller media har visat den här uppmaningen, ingen har pekat och sagt att det här sprids, säger Jack Werner.

– Om det finns en sådan uppmaning någonstans, vilket är möjligt – allt man kan tänka sig finns på internet, är det helt oklart vilken typ av spridning den har fått. Det är oklart hur många barn och ungdomar som nåddes av uppmaningen innan de nåddes av varningen, fortsätter han.

Werner kallar källkritiken för ”horribelt dålig” och menar att varningen om ”tafsardagen” går i linje med hur vuxenvärlden pratar om andra internettrender som den ser på som dåliga.

– Föräldrar saknar insyn i vad barnen gör på internet. Man vet inte vad det är och man får inte tillgång till telefonen. Allt man vet är att det är massa skumt som pågår där, massa snusk och mobbing säkert, och att det är farligt och dåligt, säger han och fortsätter:

– Att man inte vet allt det här gör att man känner att man har ett ansvar som förälder som man inte lyckas fylla. Då dyker det upp en symbol som är lättförståelig, tydlig och begriplig, vilket gör den oemotståndlig att ta avstånd från.

ANNONS

Kommuner delar varningen

Lysekil har delat varningen i Vklass, en plattform där skolan kan kommunicera med föräldrar. Även Sotenäs kommun har delat information på sin hemsida om ”tafsardagen” där föräldrar uppmanas att ta ett samtal med sina barn och förhindra brott.

Jenny Borg, kommunikatör på Sotenäs kommun, menar att när polisen är avsändare ger det varningen en form av validitet.
Jenny Borg, kommunikatör på Sotenäs kommun, menar att när polisen är avsändare ger det varningen en form av validitet. Bild: Lasse Edwartz

Jenny Borg, kommunens kommunikatör, berättar att hon tagit del av Jack Werners resonemang och kritik kring ämnet i samband med publiceringen.

– Vi kollar alltid vem som är källan bakom informationen, och i det här fallet var det polisen. Vilket gör att jag känner att det finns en form av validitet i det hela och att vi kan lita på dem, säger hon och fortsätter:

– Jag har läst Jack Werners kritik och förstår hans synpunkter, men samtidigt är det här ett reellt brott där pojkar tafsar på flickor och där vi känner vikten av att sprida information om att detta är ett brott, oavsett vilken dag det är. Vi kan inte informera för mycket om detta, tvärtom så är det snarare för lite fokus på de här frågorna, säger hon.

”Ett samtal som ska pågå hela tiden”

Jack Werner poängterar att han instämmer i att föräldrar behöver prata med sina barn om kroppslig integritet. Dock menar han att det är olyckligt när samtalet inriktas på symboliska syndabockar, snarare än att det förs i vardagen och ständigt är närvarande.

ANNONS

– De allra flesta vet att man inte får tafsa, ändå sker det. Det betyder att det är något vi vet är fel och ändå gör det. Det är ett samtal som ska pågå hela tiden, säger han.

Tror du att det finns en risk för att barn först ser den här trenden när det varnas för den och att det därmed blir en trend?

– Jag tror inte att barn är viljelösa slavar under trender. Men jag tror att fler har fått kännedom om den här torsdagens eventuella innebörd. Och skulle det då leda till att någon genomför det är det sannolikt att man hört om det i en tidning eller från polisen eller en förälder, säger han.

– Jag tror också att det finns en risk att man som vuxen uppfattas som väldigt tondöv om man sätter sig ner med sitt barn och säger att man hört att det på internet uppmanas om att de ska tafsa. Utgångspunkten i det samtalet är att du är dum i huvudet som följer det som står på internet.

ANNONS