Paraply och stövlar är mer det som gäller i veckan, än solglasögon och badkläder.
Paraply och stövlar är mer det som gäller i veckan, än solglasögon och badkläder. Bild: Butt

Ingen högsommarvärme i sikte på Västkusten

Börjar du längta efter högsommarväder och höga temperaturer får du lämna Västsverige för ett besök i Portugal eller Spanien. Här hemma finns ingen skön sommarvärme i sikte, trots att det snart är juni.

ANNONS

I helgen går vi in den första sommarmånaden och med temperaturer som pendlar mellan 8 och 12 grader känns det inte så mycket som sommar. Önskar man 30 grader får man resa till Portugal eller Spanien. Där får man supervärme, enligt Ian Engblom, meteorolog på Foreca. Nöjer man sig med 20 grader är det till Tyskland, Tjeckien eller Polen man ska styra sin kos.

Här kommer vi inte ens i närheten av de temperaturerna den närmsta tiden. Termometern kommer knappt nå 15-gradersstrecket. Friska vindar, regn och temperaturer på 10-15 grader får väl inte så många att jubla och slänga av sig kläderna för ett besök på stranden. Men det är så vädret kommer att se ut framöver.

ANNONS

– Sverige ligger i ett område med sval luft tillsammans med Norden och Storbritannien. Flera minilågtryck bildas runt oss den kommande veckan och ger oss dåligt väder. Temperaturen kommer knappt att orka över 10 grader, säger Ian Engblom.

Han ger ändå lite tröst – det kan bli bättre väder av och till, med temperaturer på 15 grader i helgen.

Ihållande regn

Vill man ha sol och värme, kanske man ska förtränga vädret på torsdagen, Kristi himmelfärdsdag, för det kommer att blir veckans bottennapp med ihållande regn och en temperatur på 10 grader. Hela veckan kommer bjuda på en del regn och friska vindar. Inte heller nästa vecka ser ut att bjuda på så mycket bättre väder, som det ser ut nu.

Ian Engblom är meteorolog på Foreca.
Ian Engblom är meteorolog på Foreca.

– Som medeltemperatur ligger maj under det normala, temperaturen ska var runt 20 grader. Men är inte jätteovanligt att temperaturen svänger mycket i maj, se på förra året: Då gick vi från kallt till väldigt varmt. Så det kan snabbt svänga.

Om det kan vara en tröst så är det ungefär samma väder i hela landet.

ANNONS