Fjällbacka förvandlades till ett litet Venedig på måndagen.
Fjällbacka förvandlades till ett litet Venedig på måndagen. Bild: Lelle Forsberg

Efter två stormar – nytt oväder väntas i veckan

Stormen Dennis har orsakat översvämningskaos i Bohuslän. SMHI:s prognos pekar nu på att vattenståndet kommer sjunka något – men nya, hårda vindar kan ställa till det på nytt redan på torsdag.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

På måndagskvällen och under tisdagen väntas de hårda vindarna i Bohuslän lugna sig något, men de ligger fortfarande på mellan 15 till 20 meter per sekund.

– Lågtrycket som har döpts till Dennis är fortfarande kvar men har nått sin kulmen, säger Linus Karlsson, meteorolog vid SMHI.

LÄS MER:Kustsamhällena svämmar över efter stormen Dennis

Det kommer inte regna i samma omfattning som under helgen, men man kan förvänta sig en hel del skurar det kommande dygnen.

– Det är framförallt mestadels molnigt med några skurar i södra delarna av Bohuslän som passerar, säger Linus Karlsson.

LÄS MER:Sälen Sally simmade in i fiskbutik

Mycket hårda vindar väntas

På torsdag kommer det blåsa upp på nytt och det väntas bli hårda vindbyar i Bohuslän igen. Och de väntas pågå under helgen.

ANNONS

– Mot slutet av veckan, på torsdag, väntas ett ostadigt område som får med sig mer blåst och regn, så det är fortsatt ostadiga områden som väntar, säger Linus Karlsson.

Blir det en ny storm?

– Det är svårt att avgöra nu men kollar vi på hur prognosen ser ut nu så är det i alla fall mycket hårda vindar och mycket regn i samband med detta.

På måndagen låg havsvattenståndet en dryg meter över det normala i Uddevalla och Stenungsund. Ute vid kusten var det ungefär 60- 70 centimeter över det normala och SMHI har utfärdat en klass 1-varning för höga vattennivåer.

Kan dröja innan översvämningarna är över

Översvämningarna förväntas minska under tisdag och onsdag men det nya ovädret som drar in på torsdag och som väntas pågå under helgen kan förvärra situationen igen.

– Det har varit blåsigt och det är därför högt havsvattenstånd. Sen kommer vinden avta här framöver tisdag och onsdag då kommer vattnet sjunka undan. Men framåt nästa helg kommer det blåsa igen, som det ser ut nu når det inte riktigt samma nivåer igen, säger Klara Matsson, oceonograf vid SMHI.

När kan man förvänta sig att vattennivåerna når normalnivå igen?

– Det kan nog dröja ett tag.

ANNONS
ANNONS