Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter mycket sol och lite nederbörd är det nu förbjud på uttag av vatten från länets små och medelstora vattendrag. Bild: ulf börjesson
Efter mycket sol och lite nederbörd är det nu förbjud på uttag av vatten från länets små och medelstora vattendrag. Bild: ulf börjesson

Torkan leder till förbud

Efter mycket sol och lite nederbörd är det nu förbud på uttag av vatten från länets små och medelstora vattendrag. Den som utan tillstånd använder detta vattnet kan riskera åtal.

Länsstyrelsen i Västra Götaland har nu fattat beslut om att förbjuda uttag av vatten i små och medelstora vattendrag.

Efter en torr vår och försommar är vattennivåerna nu låga uppger länsstyrelsen.

– Kustkommuner är generellt sätt mer sårbara i vårt län. Oftast är vattenresurserna där mindre. Sen har man problemet med att saltet från havet kan tränga in i brunnar också, säger Anna Vickman, vattenvårdshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götalands län.

"Bör vara försiktiga"

Anna Vikman berättar att personer som får sitt dricksvatten från privata brunnar bör vara försiktiga.

– Har man sitt dricksvatten från en egen brunn så bör man vara försiktig med vad man använder vattnet till och bara använda det till det som faktiskt behövs, säger hon.

Om man som privatperson tar vatten från mindre vattendrag för att till exempel vattna sin trädgård är det god tid att sluta med det nu. Förutom att man riskerar att skada djur- och växtlivet kan man dessutom åtalas.

– Det skulle faktiskt innebära ett lagbrott så man kan bli åtalsanmäld för det, säger Anna Vickman.

Hur länge detta förbud kommer att gälla är enligt Anna Vickman svårt att säga.

– Det går i nuläget inte att säga utan man får se hur vädret yttrar sig, men man får hoppas på regn. Men när vi ser att situationen lättar kommer vi meddela det, säger Anna Vickman.