Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Radiochefen Peter Sundblad vid P4 Väst är inte så pigg på att skicka eget folk till andra kanaler. (Arkivfoto) Bild: Stefan Bennhage
Radiochefen Peter Sundblad vid P4 Väst är inte så pigg på att skicka eget folk till andra kanaler. (Arkivfoto) Bild: Stefan Bennhage

Sveriges Radio krisförbereder och bryter upp gällande kollektivavtal

Enskilda medarbetare kan bli placerade där de anses behövas, om coronaviruset ger företaget personalbekymmer.

Både Sveriges Radio och SVT har tecknat särskilda bemanningsavtal med de lokala fackklubbarna. För radions medarbetare kan detta innebära att enskilda medarbetare omplaceras utan föregående förhandlingar.

– De är klart vi måste ställa upp i det läget som uppstått om vi behövs. Men det är klart jag hoppas att vi slipper skicka medarbetare, eftersom vi verkligen behöver den stab som vi har här i huset, säger chefen för P4 Väst Peter Sundblad.

Johanna Lindblad Ahl som är ordförande för Sveriges radios journalistklubb förklarar att klubben frånsagt sig rätten att förhandla omplaceringar överhuvudtaget:

– Vi blev tillfrågade om vi kunde tänka oss att vara lite pragmatiska. Man har lagt nivån lågt, för när man ska stanna hemma. Det räcker med att man misstänker att man är smittad, och många är redan hemma. Sporten har till exempel inte så mycket att göra och det finns till och med efterfrågan hos medarbetare att få göra något annat. Och så ska förflyttningar i första hand ske på frivillig väg, säger Lindblad Ahl.

Hon tror att problemet med personalbrist och förflyttning av anställda främst gäller de tre storstäderna.

– Skulle det gälla landsortsstationerna också, får vi väl omvärdera detta. Några stationer har haft ganska stor frånvaro, men inte värre än att man klarat sig själva. Vi är ju inte aktuella för statens stöd till korttidspermitteringar utan får klara oss med de pengar vi har.

Journalistklubbens ordförande på P4 Väst, Peter Olsson, säger att "de här åtgärderna verkar inte orimliga mot bakgrunden av de omständigheter som råder på grund av coronaviruset".

– Vi är ju en beredskapskanal.