Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Världens största lastfartyg, Eleonora Maersk, anlöper Göteborg hamn 2011. Bild: Bengt Kjellin
Världens största lastfartyg, Eleonora Maersk, anlöper Göteborg hamn 2011. Bild: Bengt Kjellin

Stort behov av personal i sjöfarten

En ny rapport från Transportföretagen visar att sjöfartsbranschen lider stor brist på personal. På Strömstad Gymnasium finns det dock inte längre något sjöfartsprogram.

Sjöfartsbranschen har en utmanande personalbrist och kommer inom en femårsperiod att behöva anställa cirka 800 personer. Detta enligt Transportföretagens nya rapport ”Tempen på sjöfartsbranschen 2019”.

90 procent av Sveriges import och export sker med fartyg i dag.

– Lyckas inte sjöfartsbranschen hitta personal kommer det att påverka svensk export och import negativt, vilket kommer att resultera i stora samhällsekonomiska konsekvenser. Vi behöver få fler ungdomar att vilja söka sig till sjöfartens yrkes- och högskole­utbildningar och dessutom behöver vi skapa utbildningsplatser inom vuxenutbildningen. Detta gäller främst inom yrkesvux och yrkeshögskolan, skriver Caj Luoma, chef kompetensförsörjning, Transportföretagen, i ett pressmeddelande.

Förutom att få unga söker sig till sjöfartsutbildningar är en viktig anledning till personalbristen de kommande pensionsavgångarna.

Omkring 380 personer i branschen, det vill säga var sjätte anställd, befinner sig i dag i åldrarna 58 och 67 år.

– Innehållet i de utbildningar som leder till sjöfartsbranschen måste hålla fortsatt hög kvalitet samt svara mot branschens krav och behov. Vi menar att kvalitativa utbildningar dels leder till fler sökande till utbildningarna, dels att de som utexamineras har den kompetens som branschen efterfrågar. Detta är något som Transportföretagen, tillsammans med beslutsfattare, utbildningsarrangörer och myndigheter, behöver samverka bättre kring, skriver Caj Luoma, Transportföretagen.

På Strömstad Gymnasium fanns det tidigare en sjöfartsutbildning men den las ner för några år sedan. Sedan dess har aspirerande sjöfarts­elever från norra Bohuslän sökt sig till Öckerö seglande gymnasieskola.