Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Stormvindar, nedblåsta träd och 17 millimeter regn

Stormvindar längs med kusten, nedblåsta träd och flera inställda tågavgångar. Det är facit efter nattens oväder i Västsverige.

Under tisdagskvällen och natten mot onsdag har det blåst kraftiga vindar och regnat rejält i Västsverige. SMHI rapporterar att centrala Göteborg har haft uppemot 17 meter per sekund i vindbyarna. Sedan igår kväll har det också regnat 17 millimeter.

Än värre var det längs kusten.

– Vid Vinga är det alltid blåsigare. Där blåste det 25 meter per sekund. Där har det blåst storm i vindbyarna, säger Marie Staerk som är meteorolog på SMHI.

Även på Koster och Väderöarna blåste det storm - omkring 25 sekundmeter i vindbyarna.

Trafikverket sänkte hastigheten på Uddevallabron på grund av de hårda vindarna under kvällen och natten.

För Räddningstjänsten har det trots det varit en relativt lugn natt.

– Vi har haft lite blandad skörd av stormskador. Det är lite nedblåsta träd och lite plåtar. Totalt har det varit ungefär 15 händelser. Det är inga personskador eller direkt åverkan på saker och ting, säger Lotta Molander som är larm- och ledningsoperatör vid Räddningstjänsten Storgöteborg.

Hon berättar att de hade förberett sig för större konsekvenser med tanke på SMHI:s klass 1-varning.

– Absolut. Vi planerar alltid för dem.

Flera träd blåste över vägen under kvällen och natten i norra Bohuslän och räddningstjänsten har varit ute på natten och på onsdagsmorgonen för att röja upp. Ett träd låg över vägen mellan Tanumsmotet och Grebbestad, nära Greby gravfält, och blockerade halva vägen.

Även på länsväg 900, vid Heestrand söder om Hamburgsund, hade ett nedfallet träd blockerat vägen under sen tisdagskväll.

Ställde in tåg

Som en säkerhetsåtgärd ställde Trafikverket in flera tågavgångar från och med 21.00 på tisdagskvällen. Det handlar om samtliga tåg som trafikerar sträckorna Uddevalla-Strömstad och Varberg-Borås.

Även tåget som skulle ha gått 10:39 på onsdagsförmiddagen från Strömstad till Uddevalla ställdes in.

Resande hänvisas till ersättningstrafik genom respektive trafikbolag.

Västtrafik meddelar att det mesta av kollektivtrafiken har klarat sig igenom natten utan större problem. Mest påverkan har det varit för färjetrafiken ut mot Södra Skärgården där en avgång från Saltholmen vid 06.05 fick ställas in. Vidare har Styrsöbolaget kört med en annan fartygstyp på grund av vindarna.

Det värsta ovädret ser under onsdagsmorgonen ut att ha passerat, enligt Marie Staerk på SMHI.

– Det är på övergående nu nästan. Det börjar avta ganska snabbt under morgonen och i eftermiddag har vi mellan fem och sju meter per sekund i byvind. Det värsta har dragit över, säger hon.