Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det kommer bli hårda vindar på västkusten från tisdag eftermiddag, sen kommer de att tillta under kvällen och natten. Kan till och med bli storm. Bild: Arkiv
Det kommer bli hårda vindar på västkusten från tisdag eftermiddag, sen kommer de att tillta under kvällen och natten. Kan till och med bli storm. Bild: Arkiv

Stormvarning: Mycket hårda vindar på väg in över Bohuslän

Det kommer att börja blåsa ordentligt på tisdag eftermiddag och vindarna kommer sen bara att tillta under kvällen och natten. Det kan bli uppemot 24 till 26 sekundmeter i byarna på land, och blir ännu blåsigare till havs.
– Det är inte omöjligt att det blir storm på land, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Det kan vara läge att binda fast studsmattan i trädgården, och att inte ha lösa föremål liggande i trädgården. För det ska blåsa kraftigt de kommande dagarna, enligt SMHI.

På tisdag kväll börjar det blåsa ordentligt på Västkusten. Vindarna kommer att fortsätta under natten mot onsdagen och det mojnar inte förrän på onsdag eftermiddag.

"En snabb upptrappning"

– Vindarna startar vid 17-19-tiden på tisdag kväll, sen blir det en snabb upptrappning under kvällen och natten, det kan bli uppemot 24 till 26 sekundmeter i byarna vid kusten, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Det kommer att blåsa ordentlig på västkusten berättar Linus Karlsson, meteorolog på SMHI. Bild: SMHI
Det kommer att blåsa ordentlig på västkusten berättar Linus Karlsson, meteorolog på SMHI. Bild: SMHI

Till havs kan det bli ännu blåsigare – med 26 till 28 sekundmeter i byarna.

– Det är inte omöjligt att det blir storm på land, men det är för tidigt att säga ännu.

De som sköter vädervarningarna på SMHI går ut med varningarna 24 timmar innan. Om vädret kommer att klassas som klass 1, det vill säga mycket hårda vindbyar, eller klass 2, som är stormvarning, är för tidigt att säga nu.

En ljusglimt

Men att det kommer att blåsa ordentligt är säkert, menar Linus Karlsson.

Kan saker blåsa iväg?

– Lösa föremål som inte är tunga kan komma att lätta, och träd kan komma att välta. Man bör vara uppmärksam på vad man har i trädgården, och agera utifrån det.

Enligt rådande prognos kommer vinden gå ner till 12 till 15 sekundmeter på onsdagen, för att på eftermiddagen sjunka lite till.

Förutom blåst kommer det även bli en del nederbörd, mest regn, men kan också bli en del blötsnö. Temperaturen kommer att hamna på plussidan.

Resten av veckan kommer att bjuda på ostadigt väder med moln, regn och grader som ligger på plussidan. Men finns en ljusglimt – för tisdagen kommer att vara solig. I alla fall under förmiddagen.