Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Under fredagen väntas årets första höststorm slå hårt mot Västsverige. Ovädret kan få stor påverkan på bland annat trafik. Bild: Adam Ihse/TT

Stormen uppgraderas – klass 2-varning utfärdad

En klass 2-varning har nu utfärdats av SMHI inför den storm som väntas slå hårt mot Västsverige under fredagen. Ovädret, som enligt prognoser kommer att fortsätta under natten till lördagen, kan få stor påverkan på bland annat trafiken.
– Det är stor risk att trafiken kommer att påverkas av vädret. Som vägar, broar och tågtrafiken. SMHI har även varnat för högt vattenstånd runt Skagerrak, säger Ian Engblom.

Göteborg och Bohuslän kommer att drabbas hårt av fredagens storm. Det kommer att bli hårda vindar från lunch, sen kommer det bli allt värre ju längre kvällen går. Det kommer att fortsätta blåsa på lördag morgon, vindarna kommer att mojna framåt kvällen.

Danska vädertjänsten DMI har döpt stormen till Knud.

– De kraftigaste vindarna kommer vara från fredagskväll och natten mot lördag, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

SMHI har på torsdag morgon utfärdat en klass 2-varning, som är den nästa högst varningen över Skagerrak under fredagen. De har även satt en klass 2-varning in över land nu - från Halland upp till Dalsland. Runt Skaraborgstrakten har det utfärdats en klass 1-varning.

Medelvinden längs kusten blir hård och till havs väntas vindarna nå orkanstyrka.

På land kommer det att bli storm i byarna. För att ett oväder ska räknas som storm krävs det vindar som uppnår en hastighet på mellan 24,5 och 28,4 meter per sekund.

Störningar i trafiken

– Det är stor risk att trafiken kommer att påverkas av vädret, som vägar, broar och tågtrafiken. SMHI har även varnat för högt vattenstånd runt Skagerrak, säger Ian Engblom.

LÄS MER: Varningen inför höststormen: "Surra fast saker"

– Det är byvindarna av stormstyrka som ofta fäller träd över land, berättar Ian Engblom.

Stena Line har inte fattat några beslut om förändringar i båttrafiken under fredagen på grund av stormen.

– Kaptenen följer prognosen och utvecklingen. Inget är bestämt än, utan vi tar beslut under morgondagen om trafiken, säger Jesper Waltersson, presschef på Stena Line.

Landvetter flygplats

Flygtrafiken på Landvetter går än så länge som vanligt under fredagen.

– Vi följer väderprognosen, och tar beslut löpande om hur vädret påverkar trafiken då säkerheten är absolut viktigast. Primärt är det vindstyrkan som är viktig, vi tittar även på vindriktningen, och även sikten, vid stark dimma flyger vi inte, säger Hans Uhrus, presschef på Swedavia.

Hans råd till dem som ska ut och flyga är att titta på Swedavias hemsida, som hålls uppdaterad.