Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jessica Gow / TT
Bild: Jessica Gow / TT

Stor omläggning av frekvens berör hela Bohuslän

På tisdagen kommer tv-kanalerna att försvinna. Men oroa dig inte - de kommer bara att vara en kanalsökning bort. En stor omläggning av det marksända tv-nätets frekvenser har gjorts för att lämna utrymme åt mobilnätet.

På tisdag den 1 oktober kommer en stor frekvensomläggning för marksända tv-nätet att göras i större delar av Västra Götaland. I Bohusläningens bevakningsområde är det alla sju kommuner som berörs och arbetet beräknas pågå mellan 10.00 och18.00 under tisdagen. Efter det behöver du som tv-tittare göra en kanalsökning eller en ominstallation av din tv-mottagare för att fortsätta kunna ta emot tv-kanalerna.

Det gäller både dem som bara tittar på de tv-kanaler som är gratis och dem som har betal-tv-abonnemang.

Frekvenser kvar

Bakgrunden till att man gör en frekvensomläggning är att regeringen beslutade att man skulle lämna 700 frekvensbandet för att lämna mer utrymme till mobil- och dataöverföring. Arbetet utfördes under 2016 och 2017 och innebar att vissa frekvenser för tv-kanaler i marknätet byttes för att ge mer utrymme till mobilnätet.

– Det kvarstår några frekvenser och nu gör både Danmark och Norge samma arbete med sina frekvenser. Så därför gör vi då en stor anpassning längs med kusten, säger Christina Pernstål, presskontakt på Teracom som gör frekvensomläggningen.

Det innebär också att fastighetsägare som har en centralantenn som ansvarar för ett tv-nät som nyttjar marknätets tv-signaler kommer att behöva ändra i mottagningscentralen. Detta för att marknätets programutbud kan tas emot efter frekvensomläggningen.

Boende i hushåll med kabel-tv, de som tittar via satellit eller ip-tv berörs inte av frekvensomläggningen.