Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den kraftiga blåsten fortsätter under måndagen. Bild: Cia Karlsson
Den kraftiga blåsten fortsätter under måndagen. Bild: Cia Karlsson

SMHI varnar för ännu ännu en stormig dag

De fortsatt kraftiga vindarna påverkar bland annat färje- och tågtrafik. Men på Uddevallabron som tidigt på morgonen var stängd för tung trafik är det åter full framkomlighet.

SMHI har utfärdat en klass 1 varning i Bohuslän för mycket hårda vindbyar och för höga vattenflöden, och det befaras bli ännu en stormig dag i sydvästra Sverige.

I Halland och delar av Västra Götalands län lyser SMHI:s varningskarta orange, färgen som betecknar klass 2-varningar för mycket höga vattenflöden.

Och i de områdena, såväl som i de flesta andra delar av södra Sverige och på västkusten, varnar meteorologerna för mycket hårda vindbyar.

– Det är en liknande situation som vi hade i går (söndag) egentligen med vindarna. Det är sydvästlig vind som väntas, och vindstyrkor på dryga 21 meter per sekund, säger Jon Jörpeland, jourhavande meteorolog vid SMHI.

Under söndagen stängdes Uddevallabron av för tung trafik och för övrig trafik gällde reducerad hastighet. Så var situationen även tidigt på måndagsmorgonen, men strax efter sex meddelade Trafikverket att bron åter öppnats och att det råder full framkomlighet i båda riktningar.

Men tågtrafiken är fortfarande påverkad av blåsten, och på Bohusbanan ersätts tågen med bussar mellan Uddevalla och Strömstad. Detta fram till klockan 18 på måndagskvällen enligt Västtrafik.

Färjetrafiken påverkas också av stormen. Color Line har ställt in färjetrafiken mellan Sandefjord och Strömstad på måndagsförmiddagen. Även Fjordline ställer in avgångarna klockan 11 och klockan 17:50 på måndagen på grund av de hårda vindarna.

LÄS MER: Uddevallabron stängd för tung trafik i ovädret

Temperaturerna i området väntas ligga runt fem grader. Resten av Sveriges södra halva kan också förvänta sig en blåsig dag, med vindbyar på 15 till 20 meter per sekund.

Under söndagen var det stormen Dennis som ställde till med oreda i norra Europa – bland annat i Danmark, där en fyraårig flicka skadades av ett nerblåst träd.

Måndagens vindar orsakas av ett nytt lågtryck och räknas inte som samma oväder.