Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tamgrisar riskerar eventuellt att smittas av vildsvin. Bild: Johan Bävman/TT
Tamgrisar riskerar eventuellt att smittas av vildsvin. Bild: Johan Bävman/TT

Slängt livsmedel i naturen kan sprida svinpest

Fler nya fall av afrikansk svinpest har upptäckts i Sveriges närområden. Länsstyrelsen uppmanar nu till att inte slänga livsmedel i naturen. På Nordens ark följer man utvecklingen noga.

Den Afrikanska svinpesten sprider sig i Europa. Viruset drabbar vildsvin och tamgrisar och är mycket dödligt. Nu uppmanar myndigheter allmänheten att vidta försiktighetsåtgärder.

– Det man kan tänka på är först och främst att inte slänga livsmedel i naturen. Är det fullt i en soptunna vid rastplatsen, ta med avfallet hem istället. Det är ett extremt tåligt virus och trots att maten är rökt eller varit fryst i flera år kan viruset överleva, säger Lars Uhlin från enheten för veterinär och djurskydd på Länsstyrelsen som är oroad över utvecklingen.

– Med tanke på de stora antalet turister och gästarbetare vi har i Sverige finns det anledning att se allvarligt på spridningen. Viruset smittar bland annat genom livsmedel, torrfoder och via kläder som varit i kontakt med smittade djur. Om smittan kommer drabba Sverige kan jag inte svara på men i och med att fler och fler fall upptäcks i länder nära Sverige ökar givetvis risken, säger Lars Uhlin.

På Nordens Ark i Hunnebostrand arbetar man förebyggande mot alla typer av smittor, däribland den Afrikanska svinpesten. Ewa Wikberg, zoologisk chef på Nordens Ark, berättar att man bland annat har försett parken med ytterstängsel för att minimera smittorisk.

– Vi har alltid hög beredskap mot eventuella smittor och försöker hela tiden ligga steget före. Bland annat har ett vi ett ytterstängsel runt parken som förhindrar noskontakt mellan vildsvin och våra tamgrisar. Vissa av våra djur är de enda som finns kvar av sin ras, så att arbeta förebyggande är jätteviktigt för oss.

Nordens Ark inför påskenWilliam HanssonKnut HanssonOlle HanssonLinnea Hanssonkusiner och syskon samlade hos grisen. Bild: Lasse Edwartz
Nordens Ark inför påskenWilliam HanssonKnut HanssonOlle HanssonLinnea Hanssonkusiner och syskon samlade hos grisen. Bild: Lasse Edwartz

På parken håller man god kontakt med myndigheter för att ha senaste information om hur smittorisken ser ut.

– Vi håller oss uppdaterade och följer övervakningen. Kommer smittan ännu närmre kommer vi givetvis se att över arbetet ytterligare och vidta eventuella åtgärder, säger Ewa Wikberg.